RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koud buiten? Deze mensen duiken vrijwillig onder het ijs

VINKEVEEN - Nadat de afgelopen dagen mensen vooral hebben kunnen genieten ˇp het ijs, is het morgen de beurt aan mensen die graag ˇnder het ijs gaan. Dankzij de aanhoudende vrieskou maakt duikschool Polar Bear morgen de eerste ijsduik van het seizoen.

Veertien cursisten en een paar enthousiaste ervaren leden duiken dan in Vinkeveen onder het ijs. Na een briefing gaan de deelnemers stuk voor stuk het water in. Onder het ijs is een lijn aangelegd zodat de duikers altijd de route kunnen terugvinden. Ze blijven maximaal twintig minuten onder water.


BIJZONDERE ERVARING

"Het is voor de meeste mensen een hele aparte ervaring", zegt Paul Remkes van duikschool Polar Bear. "Het is onder het ijs een hele andere wereld. Je ziet de luchtbellen tegen het ijs aan gaan. En als het ijs dik genoeg is, zie je daarboven mensen lopen of schaatsers voorbij komen. Dat is gewoon een hele aparte gewaarwording."

Gevaarlijk is het volgens Remkes niet. In de afgelopen jaren ging hij zelf al zeker een keer of tien onder het ijs. Onderkoeling is daarbij volgens hem het grootste gevaar, maar daar zijn allerlei voorzorgsmaatregelen voor genomen.


PUUR VOOR DE LOL

Voor de cursisten zal het de eerste ijsduik worden. Ze hebben al wel hun theorie gehaald en de duik geoefend in het zwembad. Maar morgen gaan ze dus voor het eerst echt onder het ijs. "Uiteindelijk willen ze allemaal hun ijsduik-brevet halen. Maar de meesten doen dit puur voor de lol", zegt Remkes.

Bij Polar Bear is iedereen dan ook erg blij met de kou, want de omstandigheden zijn niet vaak geschikt voor zo'n ijsduik. "Een aantal cursisten zit al een paar jaar te wachten tot ze onder het ijs kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -