Margreet in Overvecht: het homohuwelijk

Sharon in Margreets flat
Sharon in Margreets flat © RTV Utrecht
UTRECHT - Een paar weken geleden stond er een jonge vrouw beneden bij het portiek van de flat die Margreet sinds begin januari huurt. Het was Sharon. Ze wilde graag praten over haar leven in de wijk. Samen met haar vrouw huurt ze een appartement een paar blokken van Margreets flat aan de Falklanddreef. Ze hebben een goed leven samen. Met allebei een baan, lieve hondjes en een fijn huis. Tóch vinden ze het lastig wonen in Overvecht.
Sharon vertelt ons dat ze moeilijk samen over straat kunnen. Ze worden nageroepen en er is zelfs sprake geweest van fysiek geweld. Hand in hand lopen doen ze al jaren niet meer, maar zelfs samen de hondjes uitlaten is soms een beproeving. "We doen niks geks, joh" legt Sharon uit. "We zijn overdag niet thuis, want dan werken we. Zodra we naar buiten gaan met de hondjes vliegen de scheldwoorden ons om de oren. Vooral jonge jongens met Marokkaanse roots kunnen het niet laten ons altijd uit te schelden. Mijn vrouw kreeg zelfs ooit klappen."
Het loopt voor de dames zo ver op, dat ze er serieus over nadenken de wijk te verlaten. "Dat is eigenlijk helemaal niet wat we willen", aldus Sharon, "maar ik vind het gewoon gevaarlijk. De wijk is eigenlijk prachtig en we hebben een prima huis, ook voor als we later kinderen willen, maar nu voel ik me hier niet geaccepteerd. Ik wil ook niet het risico lopen dat mijn vrouw of ik nog eens klappen krijgen."
Margreet wil uitzoeken hoe er in de wijk gedacht wordt over homoseksualiteit. Dat blijkt geen makkelijke opgave. Waar er in Overvecht uitgebreid gepraat wordt over armoede, gezinsproblemen en criminaliteit, wordt er niet graag gesproken over dit thema. De jonge Utrechtse islamoloog Sheily Belhaj legt uit hoe zij denkt dat dat komt. "Seksualiteit is bij moslims sowieso geen onderwerp waar in het openbaar over gesproken wordt. In kleine kring wel, hoor, maar met een vreemde en een camera is een ander verhaal. En dan is het onderwerp ook nog hómoseksualiteit. Daar rust een groot taboe op. Ik hoop dat er - zeker in de wat meer moderne stromingen binnen de islam - over een aantal jaar meer vrijheid is." Sheily drukt ons ook nog even op het hart dat "het geweld tegen deze vrouwen op geen énkele wijze past binnen de islam. Dit mag écht niet."
Wilt u verder praten over dit onderwerp. Dat kan. Mailt u dan naar overvecht@rtvutrecht.nl

Margreet in Overvecht: het homohuwelijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.