UKiest: de dag van Baarn

BAARN - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Vandaag is het de beurt aan Baarn.
Eén van de voornaamste discussiepunten in de gemeente is huizenbouw. Sommige politici willen graag driehonderd nieuwe woningen bouwen in het weiland langs de A1. "In eerste plaats omdat in Baarn heel hard woningen nodig zijn", zegt CDA-lijsttrekker Rik van Hardeveld in de tv-studio van RTV Utrecht. "We moeten het aantal inwoners in Baarn op peil houden. En we denken dat woningbouw daar kan."
Daar denken sommige Baarnaars anders over. Ze denken dat er te veel fijnstof in de lucht zit zo dicht langs de snelweg. Het Longfonds heeft woningbouw in een straal van driehonderd meter rond de snelweg zelfs afgeraden, benadrukt ook Kees Koudstaal van de Baarnse Onafhankelijke Partij. "Op de A1 zijn straks acht rijstroken. Er zijn tal van andere plekken waar we woningen kunnen bouwen."
Dat bestrijdt Van Hardeveld. "Andere plekken willen we onaangetast laten. Baarn heeft 1100 nieuwe woningen nodig en we halen nog niet eens de helft als we zo doorgaan."

TOERISME

Een ander belangrijk thema in de verkiezingsprogramma's is toerisme. Amsterdam wordt te druk en toeristen zouden graag uitwijken naar plaatsen als Baarn. Er is een mooi paleis en een kasteel (Groeneveld), maar het centrum spreekt nog onvoldoende aan. Daarom vinden vooral veel partijen dat de leegstand moet worden aangepakt.

BURGEMEESTER

In Radio M Utrecht-programma Utrecht Komt Thuis was burgemeester Mark Röell te gast. Hij is onlangs verkozen voor een nieuwe termijn. "Ik ben heel blij dat ik mag blijven. Baarn is de mooiste plek om te wonen, werken en recreëren."
Als grootste uitdaging voor de komende tijd ziet Röell de toekomst van Paleis Soestdijk. "Dat wordt heel interessant met de nieuwe eigenaar. Ik denk dat er nu ongelofelijk veel kansen liggen die we goed met elkaar moeten bespreken. Want het heeft impact op verkeer en natuur. Maar het biedt ook veel kansen voor Baarn."
De kwestie rond de Baarnse broertjes Daniël en David noemt Röell als een van de hoogtepunten in zijn burgemeesterscarrière. Mede dankzij zijn hulp wisten de met uitzetting bedreigde jongetjes een verblijfsvergunning te krijgen. "Dat is een proces dat jaren heeft geduurd. Het is heel mooi als dat tot een climax komt met goede afloop."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.