Nationale week zonder vlees: "Minder vlees eten en zo de markt sturen"

PROVINCIE UTRECHT - Deze week is uitgeroepen tot de Nationale week zonder vlees. Het initiatief moet bij mensen de gewoonte doorbreken om elke dag vlees of vis op tafel te zetten.
Het idee kwam van Isabel Boerdam, die de weblog De Hippe Vegetariër bijhoudt en een gelijknamig boek schreef. Wie meedoet met de actieweek, ontvangt een magazine vol recepten en weetjes over groente. Hoewel minder vlees eten de laatste jaren meer aandacht krijgt, is onze vleesconsumptie volgens Boerdam nog altijd te overvloedig.
"Volgens het Voedingscentrum eten we twee keer zoveel vlees als goed voor ons zou zijn", zegt Boerdam. "De daling van de vleesconsumptie is het afgelopen jaar zelfs gestagneerd. We zijn er in ons hoofd misschien wel mee bezig, maar de cijfers bewijzen ook dat we er nog steeds niet echt iets mee doen. En dat probeer ik met deze week te bewerkstelligen."

RESTAURANTS

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via
. Ook scholen en restaurants doen mee. Ze serveren deze week gerechten zonder vlees.
Bij 't Oude Pothuys in Utrecht staan normaal wel vlees en vis op de menukaart, maar de vegetarische maaltijd wint duidelijk terrein. "Mensen willen herkenbare dingen op hun bord", zegt sous-chef Jean-Paul Smeets van het restaurant aan de Oudegracht. "Denk aan een hamburger, maar dan het liefst een vegetarische. Ze vinden het fijn om groente te eten als ze uit eten gaan, denk ik. Dat geldt vooral voor studenten. Het heeft er vast ook mee te maken dat ze dan toch nog wat vitaminen binnenkrijgen."

WATER EN SCHADELIJKE GASSEN

Inmiddels hebben meer dan 23.000 mensen aangegeven dat ze deze week geen vlees of vis zullen eten. Dat is niet alleen goed nieuws voor de betreffende dieren. Volgens de organisatie bespaart elke deelnemer aan water en uitstoot van schadelijke gassen genoeg om zeven maanden te kunnen douchen en 114 kilometer auto te kunnen rijden.
Ook slager Dick van Schip in Utrecht weet dat de vleesindustrie het milieu teveel belast. Toch denkt hij dat een week helemaal geen vlees eten niet de juiste oplossing is. "Je kunt heel negatief overal tegenaan schoppen en zeggen dat vlees slecht is", zegt hij. "Maar in een klein stukje vlees zitten wel veel noodzakelijke voedingsstoffen, die lastig bij elkaar te zoeken zijn via andere grondstoffen. Als je een goed alternatief zoekt kun je ook gewoon wat minder vlees eten, maar dan wel een goed stuk, dat uit de regio komt en duurzaam is gefokt."

VLEESINDUSTRIE

Initiatiefneemster Boerdam hoopt dat mensen na deze week hun vaste stukje vlees wat vaker laten staan en dat de vleesindustrie het signaal zal oppikken. "Het moet ergens beginnen. Als we vanaf vandaag met de Nationale week zonder vlees een verandering in gang zetten, dan weet ik zeker dat we door de beperktere vraag uiteindelijk het aanbod kunnen sturen. En dan maken we dat enorme verschil."
De Nationale week zonder vlees duurt tot 11 maart en wordt vanaf nu jaarlijks georganiseerd.

Nationale week zonder vlees

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.