RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Uithoflijn-crisis: Provincie probeerde plooien met BAM glad te strijken

PROVINCIE UTRECHT - Een speciaal opgerichte geschillencommissie heeft een claim van tien miljoen euro voorkomen in het Uithoflijnproject. Aannemer BAM wilde dit geld van de provincie hebben, maar dat is door deze commissie voorkomen. Dat meldt het provinciebestuur in een uitgebreide brief aan Provinciale Staten.

NRC publiceerde vorige week over het oplopend conflict tussen de aannemer en de opdrachtgevers, de provincie en de gemeente. Hierin werd duidelijk dat er een conflict was met de aannemer, er twee kritische projectambtenaren de mond is gesnoerd en dat er een klokkenluidersmelding is geweest vanwege mogelijke belangenverstrengeling.

De uitgebreide brief van het provinciebestuur is een reactie op het NRC-artikel. Gedeputeerde Staten komen daarin met een eigen reconstructie over hoe het ontslag van de twee ambtenaren verliep en hoe de bijbehorende klokkenluidersmelding van een van deze mannen is afgehandeld. Ook schrijft de provincie dat een geschillencommissie nodig was om een conflict met BAM vlot te trekken.


GEEN RUCHTBAARHEID

Dat de integriteitskwestie door de NRC aan het licht moest komen wijt de provincie aan de ontslagen ambtenaar in kwestie. Hij heeft uitdrukkelijk verzocht "geen ruchtbaarheid aan deze beslissing te geven" als het gaat om zijn ontslag. Diverse Statenleden en gemeenteraadsleden waren overvallen door het artikel en eisen daarom de komende dagen helderheid in extra spoeddebatten.

Ook schrijven Gedeputeerde Staten dat tijdens de sollicitatie van directeur Rob Brugts al bekend was dat hij een verleden had bij BAM, de aannemer van het Uithoflijnproject. Hij had zijn aandelen in het bedrijf destijds verkocht. Omdat hij verantwoordelijk is voor het ontslag van de twee ambtenaren, was er mogelijk sprake van belangenverstrengeling. De provincie ontkent dit.


ONAFHANKELIJKHEID

De provincie schrijft verder dat het onderzoek rondom de klokkenluidersmelding onafhankelijk was. Die onafhankelijkheid zou mede door de klokkenluider zijn vastgelegd. De krant suggereerde dat de keuze voor de onderzoekers niet zuiver was, omdat de provincie over de aanstelling hiervan ging.

De provincie besluit de brief met excuses aan het adres van de accountant. Voor die partij kwam de integriteitskwestie als een verrassing. In een reactie gaat de accountant nu zelf een onderzoek starten over de gang van zaken. Hierdoor loopt de verwerking van de jaarrekening van 2017 mogelijk vertraging op.


SPOEDDEBATTEN

De brief van Gedeputeerde Staten wordt behandeld in extra vergaderingen op het provinciehuis en het Utrechtse stadhuis. Op 5 en 12 maart bespreken Provinciale Staten de kwestie. Op 8 maart praat de gemeenteraad van Utrecht over de gang van zaken.

Volg alle rumoer rondom de Uithoflijn in onze tijdlijn.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht