RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Duikers Vinkeveen begeven zich onder het gladde ijs

1/2
VINKEVEEN -

Voor het eerst in vier jaar kunnen duikers in de provincie een ijsduik maken. Met een laag van tien centimeter dik is het op een deel van de Vinkeveense Plassen ijspret onder water. "Een beetje zweverig is het, alsof je tussen de wolken doorzwemt."

Dat zegt duiker Martijn van der Krans. Omdat het zo koud is heeft hij een extra dik duikpak aan, daarmee is hij tegen de ergste kou beschermd. Toch blijven de duikers niet lang onder water, na zo'n tien minuten zijn ze weer boven. Ze zijn dan terug met een bijzondere ervaring. Martijn: "Je ziet het licht door het ijs heen komen, je kan ook door het ijs heen kijken. Dat is super leuk, vooral als er iemand staat."

De duikers zijn van de Utrechtse duikschool Polar Bear. De hele week heeft instructeur Paul Remkes naar deze dag uitgekeken: "Omdat het uniek is, het kan niet altijd en dan zitten we iedere winter te kijken of het toch mogelijk is."

Vorig jaar probeerden ze ook een ijsduik, maar toen was het ijs niet goed genoeg. "Vijftien centimeter is top", zegt Paul. Maar met een 10 centimeter dikke ijslaag is het ook veilig genoeg. Paul: "Er moeten ook mensen op het ijs kunnen staan om te helpen. En als je eronder zit moet je er ook niet dwars doorheen kunnen gaan."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -