"Onderzoek naar overlast voor buren Zuilense Ring"

MAARSSEN - Er komt mogelijk een onderzoek naar de overlast die de Zuilense Ring veroorzaakt. Omwonenden van de weg pleiten daar al langer voor. Zij zeggen veel last te hebben van lawaai en fijnstof.
Op het gedeelte tussen het Gandhiplein in Utrecht en de aansluiting met de A2 in Maarssen mogen auto's 100 kilometer per uur rijden. Langs de weg wonen zo'n 12.000 mensen.
"Als ik in de achtertuin zit kan ik soms niet eens praten vanwege de herrie", zegt Marianne de Gier. Zij woont zo'n honderd meter van de Zuilense Ring af. "Als ik 's avonds mijn gezicht schoonmaak dan is mijn watje zwart van alle fijnstof en andere drek."
De omwonenden hopen dat er maatregelen genomen kunnen worden als blijkt dat er inderdaad gezondheidsrisico's zijn. Ze pleiten voor een geluidswal, 'stiller asfalt' en een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur in plaats van 100.

METEN IS WETEN

"Meten is weten", zegt 50PLUS-Statenlid Mieke Hoek. "Als je hebt gemeten hoe het is met 80 kilometer per uur, dan weet je hoeveel fijnstof er vrijkomt en hoeveel lawaai dat oplevert. Van daaruit kun je dan een plan maken om de leefomgeving te verbeteren."

NIET LANGZAMER RIJDEN

Maar lang niet alle automobilisten zien het terugschroeven van de snelheid op de ring zitten, leert een korte steekproef bij een nabijgelegen tankstation. "Ik zou het niet doen. Het is een autoweg dus sowieso 100, dat is beter voor de doorstroming", laat een man weten. Een andere automobilist zegt: "Een ontsluitingsroute als deze, naar Amsterdam, loopt al niet zo lekker dus moet je de maximumsnelheid niet naar beneden doen."
Vanavond is er een informatiebijeenkomst over de Zuilense Ring in Maarssen, georganiseerd door de provincie. Deskundigen en mensen die in de buurt wonen kunnen tijdens de bijeenkomst hun stem laten horen. De provincie lijkt voorstander te zijn van een onderzoek naar de weg, maar wil eerst de meningen van de omwonenden aanhoren.

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij omwonende Marianne: "Wij hebben gezondheidshinder."
"Het verkeer gaat de komende jaren meer dan verdubbelen."
Omwonenden van de Zuilense Ring willen onderzoek naar overlast

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.