FNV: Criminaliteitscijfers kloppen niet, nieuw onderzoek is nodig

UTRECHT - De Utrechtse vakbond FNV wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de criminaliteitscijfers in Nederland. Op dit moment worden die gegevens gemonitord door het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid (WODC). Volgens de FNV zijn de conclusies van het WODC niet betrouwbaar.
Dat komt doordat de cijfers uit twee belangrijke rapportages niet zijn meegenomen in de modellen die het WODC hanteert. Hierdoor zouden 3,5 miljoen delicten onder de radar blijven en leidt 82 procent van de geregistreerde misdaden niet tot vervolging. Volgens de FNV is de zaak extra kwalijk omdat op basis van deze cijfers de regering besluit welke soort criminaliteit meer inzet nodig heeft.

ONDERZOEK

"Zo kopte het CBS vorige week nog dat er een afname van criminaliteit is in alle delen van het land", zegt bestuurder Yntse Koenen van FNV Overheid. "Maar dat gaat over geregistreerde criminaliteit en is gebaseerd op de modellen van het WODC. De echte criminaliteit ligt hoger en wij denken dat de aangiftebereidheid laag is geworden, omdat burgers weinig vertrouwen hebben dat zaken worden opgepakt."
Het initiatief van de FNV wordt ondersteund door vakbond CNV, 32 ondernemingsraden van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de centrale ondernemingsraad van de DJI. Om hun eis kracht bij te zetten krijgen de vaste kamercommissie Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer vandaag een petitie overhandigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.