Spoeddebat over Uithoflijn uitgesteld

UTRECHT - Het spoeddebat van de Provinciale Staten over de Uithoflijn wordt met waarschijnlijk een week uitgesteld. Volgens de aanvragers ontbreekt er nog te veel informatie om het volgens planning op 12 maart door te laten gaan. De oppositie wil onder meer weten wat er waar is van een nieuwsartikel van NRC Handelsblad waarin stond dat twee hoge ambtenaren zijn ontslagen vanwege kritiek op de aanleg van de trambaan tussen de Uithof en Utrecht Centraal.
NRC meldde vorige week dat de projectdirectie van het miljoenenproject de mond is gesnoerd. De twee medewerkers van de provincie hadden aannemer BAM streng toegesproken over de kosten en de vertragingen voor de trambaan tussen de Uithof en NS-station Utrecht Centraal. De provinciedirecteur die het ontslag doorvoerde heeft zelf een verleden bij het bouwbedrijf. Een van beide criticasters meldde zich daarna als klokkenluider. Zijn verhaal werd onderzocht door de huisadvocaat van de provincie en de vraag rijst of dat de juiste procedure was.

ACCOUNTANT

Zowel de gedeputeerden als de leden van de provinciale staten zeiden maandag tijdens een extra commissievergadering dat ze nog te weinig inzicht hebben in de stukken. Met name het aangekondigde onderzoek van accountantsbureau EY roept vragen op.
EY is de accountant van de provincie Utrecht en was niet op de hoogte gesteld van de klokkenluidersmelding die is gedaan. "De verkregen informatie duidt op mogelijke onregelmatigheden met betrekking tot belangenverstrengeling en aanbestedingen", schrijft het bureau in een brief aan gedeputeerden en statenleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.