Provinciebestuurder: "Ontslag ambtenaren Uithoflijn heel verstandig"

PROVINCIE UTRECHT - De twee ontslagen ambtenaren van projectbureau Uithoflijn moesten niet weg omdat ze kritisch waren, maar omdat ze constant voor conflicten zorgden. Dat zei gedeputeerde Pim van den Berg gisteravond in een commissievergadering van de provincie over het spoeddebat dat voor volgende week gepland stond.
De mannen deden vorige week een boekje open in NRC. Daarin beschuldigen ze provinciedirecteur Rob Brugts van belangenverstrengeling, omdat hij vroeger voor aannemer BAM heeft gewerkt. BAM bouwt de Uithoflijn en zou hebben aangestuurd op het ontslag van de ambtenaren. De oppositie in de Provinciale Staten plaatst daar veel vraagtekens bij.

RUZIE

Van den Berg noemde het ontslag gisteravond "heel verstandig". Volgens hem riskeerde de provincie veel vertraging en kosten door de houding van de twee topmannen van het projectbureau, die voortdurend voor ruzie zouden hebben gezorgd. De situatie zou onder hun leiding zelfs onwerkbaar zijn geworden. "Afspraken werden permanent op de spits gedreven", aldus Van den Berg. "Er ging heel veel energie zitten in de samenwerking met BAM, en dan niet in de kennis en kunde van elkaar."
Volgens Van den Berg bleven de strijdende partijen elkaar bestoken met hun eigen zienswijzen en dreigden er continu juridische conflicten. "Dat liep vast en daar moesten we echt vanaf."

SAMENWERKING

Het gedwongen vertrek van de twee hoge ambtenaren was het belangrijkste thema in de commissievergadering. De betrokkenen zelf klaagden in de krant dat ze de laan uit zijn gestuurd omdat ze te streng waren voor de aannemer. Maar provinciebestuurder Van den Berg wijst op de strijd die dat veroorzaakte en zegt dat de samenwerking sinds het ontslag van de projectdirectie stukken beter verloopt.
Arne Schaddelee van de ChristenUnie is nauwelijks verbaasd over de verbeterde sfeer. "Ja ammehoela, dat snap ik wel", schampert hij. "Er zijn twee criticasters op een zijspoor gezet en toen vond BAM ineens dat de samenwerking veel beter ging. Volgens mij is de uitdaging van een goed provinciebestuur dat je je interne tegenspraak op orde hebt. Nu denkt iedere andere medewerker die kritisch zou willen zijn: Ik hou mijn mond, anders vlieg ik eruit."

VERTROUWEN

De oppositie maakt zich grote zorgen over de aanleg van de dure trambaan in Utrecht, die vele tientallen miljoenen euro's duurder uitvalt dan begroot. "We zien veel vertraging op de Uithoflijn, een enorme budgetoverschrijding en afgelopen week hoorden we dat kritische ambtenaren op een zijspoor belanden", zegt Schaddelee. "Het vertrouwen moet terug."
Vooral provinciedirecteur Brugts ligt onder vuur vanwege de vermeende belangenverstrengeling. Gedeputeerde Van den Berg nam het gisteravond voor hem op. "Hij heeft in het verleden inderdaad als interim-manager voor BAM gewerkt, maar ongetwijfeld ook bij andere bouwbedrijven. We hebben daarom extern laten checken of zijn aanstelling niet zou leiden tot het benadelen van de provincie en de stad Utrecht als opdrachtgevers. Uit dat onderzoek is dat niet gebleken, dus ik denk dat het een prima werkwijze is om deze mijnheer aan te nemen."

SPOEDDEBAT

Het spoeddebat dat volgende week over het vertrek van de hoge ambtenaren zou worden gehouden is met zeker een week uitgesteld. De provincie wil iedereen meer tijd geven om de zaak uit te zoeken. De volgende vergadering over de Uithoflijn staan daarom voor 19 maart gepland.

Ontslag ambtenaren Uithoflijn was "heel verstandig"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.