DENK Amersfoort ook niet bij lijsttrekkersdebat

AMERSFOORT - Lijsttrekker Tahsin Bülbül van DENK Amersoort doet volgende week woensdag niet mee aan het lijsttrekkersdebat in zijn stad. Dat heeft hij aan RTV Utrecht laten weten.
Als reden geeft Bülbül de locatie van het debat, dat in de bibliotheek in het Eemhuis wordt gehouden. De 29-jarige DENK-voorman werkt als coördinator van de toezichthouders in het Eemhuis. Bülbül zegt dat hij werk en politiek graag gescheiden wil houden en heeft zich daarom afgemeld.

DRIE DEBATTEN

RTV Utrecht, De Stad Amersfoort en Bibliotheek Eemland organiseren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart drie debatten in het Eemhuis. Bij de eerste twee debatten in het KadeCafé was DENK ook al niet aanwezig.
Volgens Bülbül is het een bewuste keuze om ook het lijsttrekkersdebat te laten schieten: "Laat ik allereerst zeggen dat ik me er zelf niet prettig bij voel. Ik wil geen politiek debat voeren op de plek waar ik ook werk. Ik ben me ervan bewust dat de verkiezingen eraan komen, maar mijn werkplek gaat nu toch echt voor." Bülbül laat desgevraagd weten dat zijn partij ook niemand anders van de lijst afvaardigt.

OVERLEG

Bülbül zegt dat hij zijn beslissing niet in z'n eentje heeft genomen. Hij zou overleg hebben gehad met de directeuren van Archief Eemland, Bibliotheek Eemland, KadeCafé én Scholen in de Kunst, die allevier in het Eemhuis gevestigd zijn. "We zijn gezamenlijk tot deze beslissing gekomen."
Directeur Erno de Groot van Bibliotheek Eemland bevestigt dat er met Bülbül over de kwestie is gesproken, maar ontkent dat de directeuren hem hebben afgeraden om deel te nemen aan het lijsttrekkersdebat. "We hebben hier meer mensen werken die politiek actief zijn. Dat vinden we prima. Wat wij niet willen is vermenging van de twee functies op de werkvloer. Maar deelname aan een lijsttrekkersdebat in het Eemhuis vinden wij iets heel anders. Iedereen snapt dat hij daar gewoon bij hoort te zitten."

'DUIKGEDRAG'

Lijsttrekkers van andere politieke partijen in Amersfoort noemen het wegblijven van Bülbül "duikgedrag". PvdA-lijsttrekker Grace Tanamal is fel als ze hoort dat DENK ook niet meedoet aan het lijsttrekkersdebat: "Hij doet nergens aan mee! Er zijn op meerdere plekken in de stad debatten georganiseerd, maar ik heb hem nog nergens gezien. Dat vind ik jammer. Ik wil graag weten hoe zij over bepaalde zaken denken, maar dat kan ik hem nu niet vragen. Ik vind dat DENK op deze manier wel een beetje aan het duiken is."
Tanamal snapt enigszins dat het voor Bülbül moeilijk is om in het Eemhuis een debat te voeren, maar vindt ook dat wegblijven geen optie is: "Het ligt er natuurlijk gewoon aan wat je daar zegt. Bovendien vind ik dat je als lijsttrekker gewoon mee moet doen aan debatten. Desnoods stuurt hij iemand anders van de lijst. Aangezien DENK nergens op komt dagen, begint het erop te lijken dat ze zich geen buil willen vallen."

NOG NERGENS GEZIEN

Ook de lokale VVD is niet te spreken over de beslissing van DENK. Lijsttrekker Kees Kraanen, die ook spreekt van duikgedrag, gelooft niets van de reden die Bülbül opgeeft. "In de wandelgangen hoor ik dat hij helemaal niet durft te praten. Je moet laten zien waar je voor staat, maar ik heb ze nog nergens gezien. Ik zou bijvoorbeeld graag willen weten of ze serieus iets bij willen dragen in Amersfoort, of alleen maar komen polariseren. Maar ik krijg de kans dus niet om Bülbül te bevragen, en dat vind ik jammer. Aangezien ze niet meedoen aan debatten, gaan ze er vast al vanuit dat ze toch wel in de raad komen. Dan moet het maar straks in de raadszaal."
Het lijsttrekkersdebat wordt volgende week woensdag 14 maart gehouden in Bibliotheek Eemland. De deuren gaan om 19:30 uur open. Een half uur later start de discussie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.