RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijfheerenlanden draait op voor mogelijke kosten Niemans Beton

VIJFHEERENLANDEN -

De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden draait volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op voor een mogelijke financiŽle claim van heipalenfabrikant Niemans Beton. Ook de gemeenten Zederik en Leerdam worden aansprakelijk, antwoordt Ollongren op een vraag van de SGP-fractie.

Het conflict om een stukje grond op industrieterrein De Haagen in Vianen duurt al meer dan 40 jaar. Niemans Beton wilde graag uitbreiden om een nieuw soort betonpaal op de markt te brengen. Daartoe werd er grond geruild, maar de gemeente kwam haar verplichtingen niet na, de grond werd veel te laat geleverd.

Op dit moment ligt de zaak tussen de gemeente Vianen en Niemans Beton bij de Hoge Raad. Het is een van de langstlopende rechtszaken van Nederland.


VEILIGHEIDSREGIO

Het is volgens de minister noodzakelijk dat de veiligheidsregio's zich houden aan de nieuwe provinciegrenzen. De VVD-fractie vroeg de minister naar de mogelijkheid of de nieuwe gemeente in de provincie Utrecht nog wel kon samenwerken met de veiligheidsregio Zuid-Holland. Maar volgens de minister moeten de grenzen van de veiligheidsregio's gelijk zijn aan de provinciegrenzen. Dat heeft te maken met de bevoegdheid van de commissaris van de Koning. Als de gemeente Vijfheerenlanden deel uitmaakt van de provincie Utrecht ťn de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid, dan zou dat volgens Ollongren in de weg staan aan een goede taakuitvoering door de commissaris.

Volgens de minister blijkt uit een onderzoek dat de kwaliteit van de dienstverlening in het veiligheidsgebied niet achteruit gaat door de wijziging van de provinciegrens.


PETITIE

D66 heeft de minister gevraagd of zij waarde hecht aan de petitie die is gestart tegen het onderbrengen van de gemeente Vijfheerenlanden bij de provincie Utrecht. Volgens Ollongren zijn de bezwaren van de mensen die de petitie zijn gestart niet nieuw. Tegenstanders vrezen dat de provincie Utrecht het landelijk gebied van de nieuwe gemeente ziet als 'bouwlocatie'.

"De bezwaren tegen de keuze voor de provincie Utrecht in verband met eventuele grootschalige woningbouw in het landelijk gebied zijn ongegrond", schrijft minister Ollongren. De gemeenten en de provincie Utrecht hebben volgens de minister de opvattingen meegewogen in de provinciekeuze. Bij de gemeenten is er volgens minister een breed draagvlak voor de indeling bij de provincie Utrecht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -