Hardlopen en zwaardvechten op Vrouwendag in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Ook in onze provincie is vandaag volop aandacht voor Internationale Vrouwendag. Een dag die in het leven is geroepen om aandacht te geven aan vrouwenthema's, zoals economische zelfstandigheid en emancipatie. De activiteiten variëren van muziekoptredens en lezingen tot zelfs zwaardvechten.
In Driebergen is vanochtend een lezing. Het gaat over een boek met de titel 'de vier gezichten van de vrouw'. Het is volgens de organisatie vooral interessant voor vrouwen die hun innerlijk belangrijker vinden dan hoe ze eruit zien: "Want het is heel leuk om bij je jezelf naar binnen te kijken en antwoord te kunnen geven op een aantal vragen. Wie ben ik? Welke vrouw ben ik? En, waar kan ik nog aan werken?"
Een activiteit van heel andere orde is vanavond in Utrecht. Daar wordt gesproken over vrouwen die hardlopen. Volgens de organisatie was dat vijftig jaar geleden namelijk ondenkbaar. "Vanaf de jaren '60 is het een beetje begonnen. Toen was het voor vrouwen nog illegaal om aan marathons mee te doen, omdat men toen dacht dat het vrouwelijk lichaam daar schade aan zou ondervinden, als ze zo ver zouden rennen."
Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen als het om hardlopen gaat, vertelt Mariska van Sprundel. Zij geeft vanavond de lezing. "Bijvoorbeeld als je kijkt naar het aspect van borsten, dat kan bijvoorbeeld pijn en ongemak geven bij het hardlopen, dus mijn praatje gaat voornamelijk daar over."

POLITIEK

Ook in de politiek is er nog een groot verschil tussen mannen en vrouwen, en dan vooral in het aantal mensen dat actief is. Op dit moment is 28 procent van de raadsleden vrouw. Bij wethouders ligt dat aantal nog iets lager. In Bunnik is daarom onlangs een cursus gestart voor vrouwen die wethouder willen worden.
Volgens de cursusleider zijn vrouwen minder geneigd om hun vinger op te steken en ''ja'' te zeggen tegen zo'n baan, omdat ze vaak niet goed weten waar ze aan beginnen. Daarom legt hij in de cursus uit wat ze kunnen verwachten: "Wat dat vak nu precies behelst, daar gaat het over", vertelde Jeroen van Gool. "Wat je kan verwachten als je voor het eerst als wethouder het gemeentehuis instapt."
Hij hoopt dat meer vrouwen aan een baan als wethouder gaan denken, vooral omdat vrouwen volgens hem juist geschikt zijn voor het vak en omdat college's waar zowel mannen als vrouwen zitten ideaal zijn: "Als ik dan even kijk naar hoe dat wethouderschap zich de laatste jaren heeft ontwikkeld - waarbij je als bestuurder steeds meer in de samenleving staat - dan hebben vrouwen daar zeker een mooi verbindend vermogen in. Ze kunnen zich invoelen in wat er leeft. Ik zeg niet dat mannen dat niet kunnen, maar vrouwen hebben daar zeker capaciteiten."
Een overzicht van alle activiteiten rondom vrouwendag zijn te vinden op een speciale website. Die is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.