Plofkraakverdachte Audi-bende mag zaak niet thuis met enkelband afwachten

UTRECHT - Sonny K. moet voorlopig in de cel blijven. De Utrechter die vastzit vanwege een plofkraak in de Duitse stad Wesel hoopte dat hij zijn rechtszaak thuis met een enkelband mocht afwachten, maar de rechter heeft zijn verzoek afgewezen.
De advocaat van K. zegt dat zijn cliënt niet in de Duitse bank is geweest en dat hij dus hooguit medeplichtig is aan de overval. Maar volgens het OM is het onwaarschijnlijk dat de 29-jarige man buiten in de auto heeft gewacht terwijl zijn kompanen de bank overvielen.

AUDI EN GASEXPLOSIE

K. zou afgelopen juli met de Utrechters Bob E. en Patrick G. in een gestolen Audi naar Wesel zijn gereden. Met gas zouden ze een geldautomaat hebben opgeblazen. Ze stalen volgens het OM ruim 100.000 euro en dat geld is nu zoek. Na de plofkraak volgde een klopjacht die eindigde met een crash op het Anne Frankplein in het Utrechtse Transwijk. De daders sprongen uit de auto en vluchtten.
Vandaag diende in de rechtbank een pro-formazitting tegen K. De andere verdachten stonden al eerder terecht, maar binnenkort worden de zaken samengevoegd. Op 21 maart is er een volgende zitting waarbij Sonny K. en Bob E. samen voor de rechter moeten verschijnen.

DNA-BEWIJS

Het OM denkt een sterke zaak te hebben tegen K. Zijn DNA zat op de airbag, een iPhone en de contactsleutels van de vluchtauto. Ook werd zijn telefoon aangestraald in de buurt van de bank, schrijft RTV Utrecht-rechtbankverslaggever Riks Ozinga
.
Justitie is bezig met een omvangrijk onderzoek naar de zogenoemde Audi-bende. Dat is een groep van zeker 100 Utrechters, die snelle wagens stelen en daarmee plofkraken plegen net over de grens in Duitsland. Het is niet uitgesloten dat Sonny K. bij meer dan één plofkraak betrokken is.
De derde verdachte van de plofkraak in Wesel, Patrick G. (28), wordt op dit moment ook vervolgd voor een plofkraak bij een spaarbank in het Duitse Emsdetten op 7 augustus. Hij werd kort daarna door de politie klemgereden op de snelweg tussen Amersfoort en Hilversum. De zaak tegen hem en een vierde verdachte, Colin van G. (25), wordt behandeld door de rechtbank in Lelystad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.