"Tekort Uithoflijn werd vijf jaar lang verhuld"

UTRECHT - Provincie en gemeente Utrecht weten al zeker vijf jaar dat de Uithoflijn tientallen miljoenen duurder uitvalt dan beloofd. Dat schrijft NRC Next vanochtend.
Topambtenaren beweren dat de bedragen naar beneden zijn bijgesteld of buiten de begroting zijn gehouden om uit de komen op een "politiek aanvaardbaar" budget, schrijft de krant, die zich baseert op interne documenten en gesprekken met betrokkenen.
Zo zijn voorbereidingskosten in het verleden niet begroot, zo staat in een vertrouwelijk verslag van de directieraad van de Uithoflijn van mei 2017. Pas in januari werd de portemonnee alsnog getrokken.
In een reactie aan NRC laten provincie en gemeente weten dat de 20 miljoen aan voorbereidingskosten inderdaad niet waren begroot. Maar volgens hen was dit niet om de Uithoflijn politiek haalbaar te maken, maar omdat dat "te ingewikkeld was" om al te begroten.

VERBAZING

PvdA-raadslid Ruben Post: "Je valt in dit dossier van de ene in de andere verbazing. We hebben een maand geleden een
in de gemeenteraad gehad, toen hielden de wethouders bij hoog en laag vol dat ze pas in de loop van 2017 hoorden er achter kwamen dat er zoveel tekorten waren. Dat is in tegenstrijd met wat NRC schrijft."
De gemeenteraad in Utrecht houdt vanochtend opnieuw een spoeddebat over de Uithoflijn. De lokale politiek wil opheldering over de rol van aannemer BAM naar aanleiding van een eerdere reconstructie die NRC maakte. Het debat is live te volgen op U Stad (klik hier).
"Er moet nu eens een goed onafhankelijk onderzoek komen, bijvoorbeeld door onze Rekenkamer. Anders val je van het ene in het andere incident. Daar hebben de reizigers niks aan en de belastingbetalers ook niet", aldus Post.

BELANGENVERSTRENGELING

Tijdens het spoeddebat willen D66, GroenLinks, VVD, PvdA, SP, Stadsbelang Utrecht en ChristenUnie weten of er sprake is van belangenverstrengeling door een hoge ambtenaar, of het ontslag van de voormalige projectdirecteur en diens tweede man wel correct was en of de provincie de klokkenluidersregeling goed heeft toegepast.
NRC meldde vorige maand dat de twee mannen van het projectbureau zijn ontslagen om hen de mond te snoeren. Zij zouden zich vlak daarvoor kritisch hebben uitgelaten over het functioneren van BAM. Een van de ontslagen mannen deed daarna een melding van belangenverstrengeling omdat provinciedirecteur Rob Brugts eerder voor BAM had gewerkt.

PROVINCIE

Ook in de Provinciale Staten werd eerder een spoeddebat aangevraagd, maar dat werd eerder deze week
. Volgens de aanvragers ontbreekt er nog te veel informatie om het volgens de oorspronkelijke planning op 12 maart door te laten gaan. De nieuwe datum is maandag 19 maart.
De tram tussen Utrecht Centraal en De Uithof valt 84 miljoen euro duurder uit. Ook gaan de trams pas anderhalf jaar later dan gepland rijden. Om de problemen stapte ex-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.