"Utrecht voert beste beleid voor klimaatvriendelijke stad"

UTRECHT - Utrecht, Rotterdam en Amsterdam voeren het beste beleid om een gezonde en klimaatvriendelijke stad te worden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Fietsersbond, het Longfonds, Milieudefensie, MENSenSTRAAT, Natuur & Milieu, Rover en Wandelnet.
Ondanks de meeste luchtvervuiling en lawaai, bieden de steden aan fietsers, voetgangers en gebruikers van openbaar vervoer de beste voorzieningen. Ook hebben ze meer oog voor schoner en efficiënt autogebruik dan andere gemeenten.
De stad Utrecht scoort vooral goed voor wat betreft vervoerswijzen: een 7,8. Utrecht is zelfs koploper voor wat betreft treinverplaatsingen. "De scores op schonere auto's zijn allemaal heel erg goed, de beste of op een na beste van Nederland", staat in het onderzoek.
Op totaaleffect doet de Domstad het slecht met een rapportcijfer 4,5. De organisaties stellen voor om te bestuderen of de stad nog autoluwer te maken mogelijk is.

OPROEP

De organisaties roepen alle steden op om de komende jaren te zorgen voor duurzame, actieve en gezonde mobiliteit. "Met dit onderzoek kunnen zij zien op welke punten ze het goed doen, op welke punten minder en wat ze van elkaar kunnen leren", zegt Anne Knol van Milieudefensie. "Want zelfs bij de koplopers is nog veel winst te behalen."
Milieu en duurzaamheid zijn dit jaar belangrijke thema's waar lokale partijen op inspelen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.