Spoeddebat Uithoflijn: raad wil onderzoek naar problemen rond megaproject

UTRECHT - De Utrechtse Rekenkamer moet een diepgravend onderzoek starten naar de problemen bij de Uithoflijn. Een motie om een dergelijk onderzoek in te stellen werd unaniem door de raad aangenomen.
De Rekenkamer beslist zelf over haar onderzoeken, maar ze zullen een dergelijke oproep hoogstwaarschijnlijk niet negeren. "We gaan het uitermate serieus bekijken", zegt een woordvoerder van de Rekenkamer tegen RTV Utrecht.
Tijdens het spoeddebat haalden twee moties van afkeuring tegen het college het niet. Zowel de PvdA als Stadsbelang Utrecht vonden het optreden van de wethouders Van Hooijdonk (GroenLinks) en Everhardt (D66) zo bedroevend dat ze met de moties kwamen. Maar de bestuurders mogen blijven zitten.
De gemeenteraad praatte vandaag in een spoeddebat over het grote bouwproject. Die kost tientallen miljoenen meer en is anderhalf jaar later klaar. Het is al het tweede spoeddebat in de raad over dit onderwerp.

SCOOPS NRC

De aanleiding voor het debat vandaag zijn publicaties in de pers, onder meer in
. Die schreef dat mogelijke sprake was van belangenverstrengeling door de provinciedirecteur Rob Brugts, die eerder voor aannemer BAM werkte, de bouwer van de Uithoflijn. Ook zijn twee mannen ontslagen die kritisch waren op BAM. Verder
het NRC vandaag dat de overschrijding van de kosten al jaren bekend was.
Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks), erkende dat een deel van de kosten nooit begroot is geweest, maar gaf aan dat het wel duidelijk was dat die kosten nog zouden komen.

SLECHTE INFORMATIEVOORZIENING

Raadsleden zijn ontstemd over het feit dat ze niet geïnformeerd werden over het ontslag van de twee sleutelfiguren van het projectbureau. De directeur en zijn tweede man werden ontslagen. Volgens Van Hooijdonk was dat onvermijdelijk omdat de mannen geen vertrouwen meer genoten.
Niet alleen de BAM had het vertrouwen in de twee opgezegd, ook binnen het projectbureau en bij de gemeente en de provincie was geen vertrouwen meer. Aangezien de privacy van de twee mannen ook van belang is, kan er niet te veel over het ontslag gezegd worden.

ONDERZOEK REKENKAMER

Sander van Waveren van het CDA verwijt de twee grootste partijen dat ze onvoldoende kritisch kijken naar hun twee eigen wethouders, Victor Everhardt en Lot van Hooijdonk. Hij deed een beroep op de twee partijen om een onderzoek door de rekenkamer te ondersteunen. De twee grootste partijen in de raad gaven aan het eind van het debat toe aan de wens van het CDA.

VERONTRUSTEND

Fractievoorzitter Ruben Post van de PvdA ging uitgebreid in op de onthullingen van het NRC. Hij noemt ze verontrustend. Ook is hij verwonderd over de brief van de U10 over de samenwerking tussen de tien Utrechtse gemeentes met voormalig gedeputeerde Verbeek van de provincie. De brief gaf het laatste zetje om de gedeputeerde te laten aftreden. Volgens Post helpt zo'n brief niet om de toch al verstoorde verhouding tussen stad en provincie te herstellen.

NIET NETJES

Wethouder Van Hooijdonk is het daar niet mee eens. Volgens haar gaat die brief over een beleidsstuk van de provincie, en niet over de Uithoflijn. Door het moment van versturen is die brief verweven geraakt met de discussie over de Uithoflijn. Van Hooijdonk zegt wel dat het niet netjes was dat die brief verstuurd is zonder alle andere wethouders eerst te spreken: "Het is te betreuren dat het niet gelukt is om de laatste alinea van die brief te bespreken met alle ondertekenaars." Cees Bos van Stadsbelang spreekt schande van de gang van zaken rond de brief.

WEL INFORMATIE NAAR RAAD

Van Hooijdonk zegt verder dat de kosten in 2017 veel sneller zijn opgelopen dan dat haar lief was. Toch zegt ze dat ze de raad steeds volledig heeft geïnformeerd. Volgens haar is ook zij te zonnig geïnformeerd door het projectbureau. Dat de raad dus te laat en onvolledig is geïnformeerd ligt wat de wethouder dus betreft aan de ambtenaren die aan het project werken.

TE OPTIMISTISCH

André van Schie van de VVD steekt vooral de hand in eigen boezem. Hij vindt dat de gemeenteraad zich heeft laten leiden door een onverwoestbaar optimisme, en daarbij de realiteit uit het oog heeft verloren. Maar ook vraagt hij zich hardop af, of de raad wel volledig is voorgelicht door de wethouder Van Hooijdonk (GroenLinks) en Everhardt (D66). Van Schie zei: "Weten we nu alles?"
Van Hooijdonk reageert daarop: "Die vraag kan ik niet beantwoorden. Ik denk het wel, dat we nu alles hebben gemeld, maar we kunnen niet weten wat de problemen van de toekomst zullen zijn."

PAAL ONDER PATATSTRAAT

Van Schie verbaasde zich er verder over dat het lijkt dat alle problemen zijn veroorzaakt door een simpele paal onder de Patatstraat in Hoog Catharijne. Die Patatstraat is recent gesloopt, maar dat was later dan gepland. De trambaan moet gaan lopen over de plek waar die paal stond.

INFO VAN DE KRANT

Jolande Uringa van de ChristenUnie baalt er van dat zij vanuit het journalistieke werk van het NRC moet horen dat er nog allerlei stukken zijn, die een andere blik op de soap werpen. Zij was liever door het college geïnformeerd. Ook vraagt ze het college of aannemer BAM, die de tramlijn bouwt, financieel geprofiteerd heeft van de ruziesfeer tussen de provincie en de stad Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.