Verdachten liquidatie Badloe hadden kruitresten nog op hun handen

NIEUWEGEIN - De verdachten van de moord op Adjai Badloe in Nieuwegein moeten voorlopig in de gevangenis blijven. De rechtbank besliste vanmorgen dat de verdenking tegen Reza J. en Denzel D. ernstig genoeg is om het duo achter de tralies te houden. De geruchtmakende liquidatie wordt bij de volgende zitting op 31 mei inhoudelijk behandeld.
Adjai Badloe werd afgelopen jaar op 28 november doodgeschoten in zijn auto op de Apolloburg. De 43-jarige Badloe woonde daar met zijn vrouw en hun pasgeboren kind. Ook zijn familie woont in de straat in Batau-Noord. Even verderop werd opmerkelijk genoeg al eens eerder een aanslag gepleegd. In 2013 werd thaibokster 'Rasta Gilly' er geliquideerd. Badloe was op straat ook wel bekend onder de namen Chico, Timo en Timon.

WILDE ACHTERVOLGING

De verdachten, de 24-jarige Denzel D. uit Amstelveen en de even oude Reza J. uit Amsterdam, werden diezelfde dag opgepakt na een wilde politieachtervolging over de A2 en de A9. Onderweg zouden ze diverse andere weggebruikers hebben
. De politie reed ze bij het AMC in Amsterdam van de weg en loste waarschuwingsschoten voor ze gearresteerd konden worden.
Het Openbaar Ministerie verwijt beide verdachten dat ze Badloe met vuurwapens hebben gedood en dat ze daarna hun vluchtauto op een parkeerterrein in Vleuten in brand hebben gestoken. Reza J. wordt bovendien het bezit van twee vuurwapens, drie magazijnen en een grote hoeveelheid scherpe patronen ten laste gelegd. Bij D. werd vier kilogram hasj gevonden.

MOORDLIJST

Over de reden achter de liquidatie zijn nog veel vragen. Politie en justitie waren verrast, omdat Badloe niet voorkwam op een lijst met criminelen die in de gaten worden gehouden. Bronnen zeggen echter dat Badloe betrokken was bij handel in cocaïne en mogelijk bij een zogenoemde ripdeal, een transactie waarbij rovers er met zowel de drugs als het geld vandoor gaan. Ook wordt hij genoemd op een
die vorige week naar buiten kwam.
Bij de arrestatie van de twee verdachten vond de politie de kentekenplaten van de uitgebrande vluchtwagen. Het onderzoek leverde verder kruitsporen en dna-materiaal op dat de verdachten aan de liquidatie linkt. Ook werd het adres van Badloe gevonden in de telefoon van Denzel D. en in het navigatieapparaat in de auto van diens moeder. Kennelijk werd haar auto gebruikt bij een verkenning vooraf in Nieuwegein.

ARNHEM

Hoewel Badloe in Nieuwegein werd vermoord, dient de rechtszaak bij een ander arrondissement. Een medewerker van de rechtbank in Utrecht zou banden hebben met iemand die betrokken is bij het politieonderzoek naar de liquidatie. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden staan beide verdachten in Arnhem terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.