College maakt zich boos over achterstallig onderhoud flatgebouw Zeemanlaan

UTRECHT - Het Utrechtse college gaat controleren of het flatgebouw aan de Zeemanlaan in Utrecht voldoet aan de minimale eisen van woonkwaliteit. Als dit niet het geval is, wil wethouder Paulus Jansen vastgoedbeheerder De Elf Provinciën dwingen dit achterstallig onderhoud weg te nemen.
Uit berichtgeving van RTV Utrecht van vorige week bleek dat de geplande renovatie wederom is uitgesteld. Volgens bewoners van het pand staat de renovatie al zeker vier jaar gepland. Er zouden scheuren in de muren zitten en er zou schimmel langs de kozijnen en plafonds groeien.
Uit een brief van wethouder Paulus Jansen aan de raad blijkt nu dat de opnieuw uitgestelde renovatie, die voor april 2018 gepland staat, aanleiding is om de gebreken in het appartementencomplex vast te stellen. Als de staat van onderhoud lager is dan de minimale eisen van woonkwaliteit, zal het college een handhavingstraject opleggen.

AFDWINGEN

Maar ook als de meest noodzakelijke woonproblemen worden opgelost "voldoen de appartementen nog niet aan de kwaliteit die je daar zou wensen", zo staat in de brief geschreven. "Dit kan het college echter op grond van wet- en regelgeving niet afdwingen."
Het college wil dan ook dat De Elf Provinciën "daadwerkelijk start met de renovatie van het appartementencomplex". Ook geeft de wethouder aan bereid te zijn de beheerder ondersteuning aan te bieden om het complex, bijvoorbeeld met een subsidie, verder te verduurzamen.
In oktober 2017 legde het college de vastgoedbeheerder ook al een last onder dwangsom op om de mogelijke gevaarlijke situatie weg te nemen. Omdat de pandeigenaar toen als noodoplossing de balkons dichttimmerde ("omdat de brokstukken naar beneden vielen"), hoefden er geen boetes te worden betaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.