Sanering vervuilde Westdijk Bunschoten duurt nog tot volgend jaar

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Vallei en Veluwe verwacht zeker nog de rest van het jaar bezig te zijn met een oplossing voor de vervuilde Westdijk in Bunschoten. Dat heeft het waterschap vanmiddag bekendgemaakt in een presentatie voor de pers.
De Westdijk is een aantal jaar geleden over een lengte van 2,5 kilometer verstevigd met verontreinigd zand. In de zomer van 2016 werd daarover voor het eerst alarm geslagen. In slootwater langs de dijk bleek het zoutgehalte hoger dan normaal. Vorig jaar werd ontdekt dat de grond die aan de dijk was toegevoegd meer en andere zware metalen bevat dan op de bijbehorende certificaten was aangegeven.

VEENLAAG

De schadelijke stoffen zouden zich ook in de bodem en het grondwater verspreiden, was aanvankelijk de vrees. Inmiddels is duidelijk dat de veenlaag onder de dijk zo in elkaar gedrukt wordt, dat die feitelijk ondoordringbaar is geworden en zo de lagen klei en zand eronder beschermt. Wel lekt de verontreining naar de sloot langs de dijk. Het waterschap blijft daarom het slootwater voorlopig regelmatig wegspoelen om te voorkomen dat de concentraties oplopen.
Het waterschap heeft de verantwoordelijke aannemer aansprakelijk gesteld voor de vervuiling. Intussen wordt al wel gewerkt aan een oplossing. Uit zestien opties heeft Vallei en Veluwe er inmiddels vier geselecteerd, die voldoen aan de regels en technisch uitvoerbaar zijn. De komende maanden brengt het waterschap de risico's, de levensduur en de kosten in kaart. Daarna kiest het bestuur de beste variant.

SCHOON EN VEILIG

De mogelijkheden die Vallei en Veluwe vanmiddag heeft gepresenteerd zijn volgens het schap alle vier afdoende voor een schone, veilige en mooie dijk. Een oplossing is dat de vervuilde grond wordt afgegraven en vervangen door schoon zand of door een damwand. Ook kan de grond worden ingepakt met folie, of kan via een drainagesysteem vuil water worden afgepompt naar een zuiveringsinstallatie.
Het gemeentebestuur van Bunschoten heeft deze week bericht gekregen dat de vervuiling niet voor november 2018 is opgelost. Wanneer het bestuur deze zomer een keus heeft gemaakt, moeten er nog vergunningen worden geregeld. Bovendien werkt het waterschap in het zogenoemde 'stormseizoen' - van november tot april - uit veiligheidsoverwegingen niet aan grote waterkeringen. Het lijkt erop dat het saneren van de Westdijk daarom pas in 2019 begint.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.