Gymnastiekvereniging wil zich in 'probleemwijk' Soest vestigen

SOEST - Gymnastiekvereniging De Springbokken in Soest wil helpen met het aanpakken van problemen in de wijk Smitsveen. Om dat te kunnen doen, wil de vereniging zich graag vestigen in de gymzaal aan de Smitsweg.
De club hoopt dat de gemeente de aanbouw van een ontmoetingsruimte wil bekostigen. Zo wil de vereniging niet alleen haar leden een vaste plek bieden om samen te komen, maar ook inwoners van Smitsveen bij de club betrekken.
De wijk Smitsveen is een wijk met veel sociale huurflats. De wijk kampt met problemen zoals jongerenoverlast. Ook De Springbokken hebben hier al meerdere keren mee te maken gekregen. Zo moesten de leden recent nog opruimen nadat vandalen hadden toegeslagen in de gymzaal.

ONTMOETINGSPLEK

Toch wil de vereniging zich graag vestigen in de wijk Smitsveen. De gymnastiekclub bestaat inmiddels bijna 47 jaar en heeft ongeveer 600 leden. Het is veel van hen een doorn in het oog dat zij zich nergens thuis kunnen voelen. De leden moeten vaak uitwijken naar andere gymzalen in Soest, maar ook naar Amersfoort, Nijkerk en zelf Hillegom.
Volgens het bestuur van de club gaat het gebrek aan ontmoetingsruimte ten koste van het clubgevoel. De vereniging heeft veel jonge leden. "We willen ouders bij de club betrekken, maar dat gaat niet als je elkaar niet kent", legt Marina van den Heuvel uit.

SMITSVEEN

De gymnastiekvereniging hoopt nu twee vliegen in één klap te slaan. "We hebben niet veel leden uit de wijk Smitsveen, daarom denken we ook te kunnen bijdragen aan de integratie", vertelt Van den Heuvel. De club wil graag met andere maatschappelijke organisaties, die al actief zijn in Smitsveen, een speciaal sportaanbod ontwikkelen. Zo raken inwoners van Smitsveen betrokken bij de club en gaan ze meer sporten.
Om dit doel te bereiken heeft de vereniging een brief gestuurd naar alle gemeenteraadsleden. Er moet namelijk ook geld komen vanuit de gemeente om de gymzaal aan de Smitsweg te verbouwen. Op dit moment bestaat de sporthal alleen uit een zaal en kleedkamers. Om er een clubhuis van te maken, zou er een ontmoetingsruimte en een kantoor moeten worden aangebouwd.

POLITIEK

Lijsttrekker Jan Paauw van Gemeentebelangen Groen Soest is blij dat de sportclub initiatief toont om bij te dragen in de wijk. "Ik vind het een heel goed idee om sportverenigingen de wijk te laten verbeteren. Als De Springbokken verbinding kunnen maken tussen de inwoners van Smitsveen en de sport, dan is dat mooi meegenomen."
Het college heeft echter al laten weten dat het sportbudget niet toereikend is. "Daarom wordt er met de springbokken onderzocht of er mogelijkheden zijn deze ontmoetingsruimte te combineren met andere ontmoetingsfuncties in de Plantage tegenover de sporthal", schrijft het stadsbestuur in een schriftelijke reactie.
Toch geeft de club het originele plan nog niet op. De gemeente heeft voor de komende vijf jaar namelijk 2,5 miljoen euro uitgetrokken om de leefbaarheid in Smitsveen te verbeteren. Van den Heuvel hoopt nu dat er vanuit dit project geld vrij kan worden gemaakt voor de plannen van De Springbokken. "We hopen dat we met z'n allen deze wijk mooier kunnen maken."

De Springbokken willen leefbaarheid Smitsveen verbeteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.