RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts Landschap wil met drones meer reekalfjes redden

PROVINCIE UTRECHT -

Natuurbeheerder Utrechts Landschap wil twee drones aanschaffen voor het Reekalfjes Reddingsteam en is daarvoor een wervingscampagne gestart. Het reddingsteam speurt ieder jaar vanaf april de graslanden af naar reekalfjes om te voorkomen dat ze in de maaimachine terechtkomen. Een drone kan helpen om nog meer kalfjes te redden.

Reeën krijgen hun kalfjes vanaf april. Ze verstoppen ze de eerste weken in het hoge gras, als ze nog niet groot genoeg zijn om volledig mee te lopen. Na enkele weken is die zoogtijd voorbij en sluiten de kalveren zich wel aan bij hun moeder.


KWETSBAAR

Juist die zoogtijd is een kwetsbare tijd, aldus assistent-boswachter Rolf Dijkstra en veldmedewerker Rick Polman. De zoogtijd valt precies in de periode dat er wordt gemaaid. Met boeren die grasland van Utrechts Landschap pachten is afgesproken dat ze Rick en Rolf bellen, zij coördineren ieder een Reekalfjes Reddingsteam.

"Vlak voordat de boer begint met maaien, lopen we met een team vrijwilligers door het grasland. We gaan in linie, zodat we niets overslaan. Dat is intensief werk", aldus Rolf Dijkstra. "En dan nog missen we wel eens een kalf, helaas. Een pasgeboren reekalfje is kleiner dan een haas. In gras van een halve meter hoog, dat door wind of regen ook nog eens plat ligt, zijn ze moeilijk te vinden."

Als het team een reekalfje vindt, wordt het met behulp van een jutezak en handschoenen aan de rand van een perceel gelegd. Zo komt er geen mensengeur aan het kalfje. Als het maaiwerk klaar is, legt het team het kalfje weer terug.


DRONE

Om nog meer kalfjes te kunnen redden, willen Rick en Rolf graag een drone gebruiken die voorzien is van een warmtecamera. Rick Polman: "Door het gebruik van warmtebeelden vinden we elk dier, hoe klein en verstopt ook." Utrechts Landschap heeft naar eigen zeggen 16.000 euro nodig om twee drones aan te schaffen en haar medewerkers te trainen in het gebruik ervan. "We willen deze zomer élk reekalfje redden. Een drone ziet een kalfje nooit over het hoofd", zegt Rick Polman.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -