"Rekenkamer moet dreigende miljoenenstrop Nieuwegein onderzoeken"

NIEUWEGEIN - Nieuwegein heeft ernstige fouten gemaakt bij het beheer van theater De Kom. Dat beweert de ChristenUnie in de gemeente. De partij heeft de rekenkamer gevraagd te onderzoeken hoe het kan dat de Belastingdienst Nieuwegein nu nog een aanslag van enkele miljoenen oplegt.
In december maakte Nieuwegein bekend dat de Belastingdienst drie miljoen euro van de gemeente wil vorderen. De gemeente zou bij de bouw van theater De Kom ten onrechte BTW hebben afgetrokken. Nieuwegein maakt bezwaar tegen de aanslag. Volgens de ChristenUnie staat de Belastingdienst echter in zijn recht, omdat de gemeente voor het BTW-voordeel aan een aantal eisen had moeten voldoen.

HUURCONTRACT

Het vernieuwde theater De Kom werd in 2012 opgeleverd als kunst- en cultuurhuis aan het Stadhuisplein. De gemeente is eigenaar en verhuurt het gebouw permanent aan stichting De Kom, die de diverse ruimtes doorverhuurt. Volgens de ChristenUnie, die zich baseert op eigen onderzoek, heeft het lang geduurd voor die overeenkomst goed geregeld was. Zo duurde het tot augustus 2017 voor er een formeel huurcontract werd getekend. De huur werd rechtstreeks verrekend met de subsidie die de stichting ontvangt. Daarom stuurde de gemeente ook geen facturen waarop de BTW vermeld werd.
Bovendien ontdekte de ChristenUnie dat Nieuwegein de BTW die feitelijk met de huur ontvangen werd niet altijd even correct is afgedragen. Dat gebeurde pas sinds 2016 structureel. De partij concludeert dat de gemeente "verwijtbare fouten" heeft gemaakt en dat de Belastingdienst genoeg redenen heeft om alsnog een aanslag op te leggen voor de BTW die Nieuwegein bij de bouw van het theater heeft afgetrokken.

STADHUIS

De aanslag van drie miljoen euro was een zware slag voor Nieuwegein. Toen de claim bekend werd trok de gemeenteraad een plan voor het opknappen van het stadhuis tegenover het theater in. De financiering ervan stond ineens op losse schroeven. Nieuwegein kondigde aan dat de gemeente bereid was om de aanslag tot het bittere eind te blijven aanvechten.
De ChristenUnie zegt nu dat de gemeente de verhuur van het theater niet onder controle heeft en vraagt de rekenkamer om een onderzoek. De partij wil onder meer weten of bij de bouw en de keuze voor deze vorm van verhuur de adviezen van accountant PricewaterhouseCoopers zijn opgevolgd. Ook plaatst de CU vraagtekens bij de manier waarop de gemeente Nieuwegein dit soort processen controleert en bij de controle door de huidige accountant EY. De ChristenUnie hoopt dat de rekenkamer nog voor de zomer verslag uitbrengt.

ONDERBOUWING

De gemeente Nieuwegein zegt desgevraagd dat ze nog altijd met de Belastingdienst in gesprek is over de aanslag. Het college verwacht op 20 maart een zorgvuldige onderbouwing van het bezwaar te kunnen sturen. Die gaat zowel naar de Belastingdienst als de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.