RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Soest heeft eerste 'slimme verkeerslichten' van de regio

SOEST -

Soest heeft als eerste gemeente in deze regio slimme verkeerslichten. Voor rood moeten wachten terwijl er verder geen verkeer is, moet daarmee verleden tijd zijn. Het is de bedoeling dat op termijn op veel meer plekken in de regio dit soort verkeerslichten komen.

Nu is het nog zo dat een verkeerslicht lussen in het wegdek gebruikt om verkeersdrukte te meten. De nieuwe verkeerslichten gaan een stapje verder en gebruiken bijvoorbeeld ook de informatie van smartphones en navigatiesystemen. "Zo weten ze dat je eraan komt en daar houden ze rekening mee", zegt wethouder Jannelies van Berkel van de gemeente Soest.

Ook communiceren de verkeerslichten onderling. "Ze weten bijvoorbeeld wanneer de spoorwegovergang verderop dicht is. Op die manier wordt het verkeer geregeld en stroomt het beter door", legt Van Berkel uit.


VOORRANG

Wegbeheerders kunnen de slimme verkeerslichten daarnaast opdracht geven om voorrang te geven aan bijvoorbeeld hulpdiensten, fietsers of openbaar vervoer. Al deze mogelijkheden bij elkaar zorgen volgens Van Berkel voor een betere doorstroming en dat komt zowel de verkeersveiligheid als het milieu ten goede.

Van Berkel: "Ik ben er heel trots op dat Soest als eerste gemeente in Midden-Nederland deze slimme verkeerslichten heeft. Het is één van de eerste projecten van ons verkeersplan Soest-Zuid. Met alle maatregelen bij elkaar verbeteren we de doorstroming in Soest aanzienlijk".


PILOT

In de loop van dit jaar wordt op 34 plekken in de regio geëxperimenteerd met de slimme verkeerslichten. Als dat goed gaat, volgen later in het jaar nog circa 70 kruispunten in de provincie Utrecht.

In heel Nederland worden dit jaar zo'n 1200 verkeerslichten aangepast. Als de proef een succes is, volgen de andere verkeerslichten in Nederland.
Bezoek ook:
- Uitleg over de slimme verkeerslichten op YouTube

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -