"Systeem ziekenhuizen loopt vast door griepgolf"

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Hoe kan het dat ziekenhuizen de griepgolf niet aankunnen? Op de eerste hulp van het UMC Utrecht zijn bijna twee keer zoveel patiënten. En om die de baas te kunnen, worden operaties uitgesteld. Anders kunnen de zieken niet geholpen worden.
Ziekenhuizen in de regio nemen die maatregelen vandaag. Ook bij het Meander in Amersfoort en het Sint Antonius in Nieuwegein gebeurt dat. Want volgens de bestuurder van het UMC, Margriet Schneider, is dat hard nodig: "Eigenlijk moeten we spreken van een noodsituatie."
Dat ziekenhuizen de patiëntenstroom niet aankunnen, komt mede door langer thuiswonende ouderen. "De buffercapaciteit is langzaam maar zeker opgegeten."

OUDEREN

Volgens de bestuurder van het UMC belanden kwetsbare ouderen nu sneller in het ziekenhuis dan eerder: "Kwetsbare ouderen wonen langer thuis. Ze vragen om veel meer zorg. Dus komen ze sneller in het ziekenhuis. Dat is daar een gevolg van. De capaciteit op de eerste hulp is daarom al langer weg. Als je dan zo'n grote griepgolf hebt, zie je dat het systeem vastloopt."
Ziekenhuizen in de regio en het land overleggen daarom nu hoe ze dit soort problemen op kunnen lossen. Daarbij wordt gekeken naar de hele zorgketen, van huisarts tot ziekenhuizen. "We moeten goed kijken welke mogelijkheden verpleegtehuizen hebben voor acute bedden. Zij kunnen kwetsbare ouderen bijvoorbeeld opnemen. Er liggen hier bijvoorbeeld patiënten te wachten op een plekje in verpleegtehuizen. Dat is capaciteit die we kunnen benutten voor acute vragen."
De griepgolf houdt overigens nog steeds aan. Volgens onderzoeksinstituut Nivel is het aantal meldingen na 12 weken nog steeds stabiel.

Ziekenhuizen nemen maatregelen tegen griepgolf

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.