Ukiest: De dag van Bunschoten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat elke dag een gemeente centraal. Vrijdag was het de beurt aan Bunschoten. Het ging onder meer over het afvalbeleid in de gemeente.
Eind 2016 werd het nieuwe afvalbeleid in de gemeente geïntroduceerd. Maar daar was niet iedereen blij mee. Zo werden spandoeken opgehangen als protest. Inwoners die een zak restafval wegbrengen, moeten namelijk 1,55 euro per keer betalen. Bunschoten gaf het afvalbeleid eerder een rapportcijfer 4,1.

DEBAT

ChristenUnie-raadslid Alice Kok en VVD'er Rick Beukers gingen in UVandaag met elkaar in gesprek over het afvalbeleid. De ChristenUnie stemde voor, de VVD tegen. Volgens Kok heeft het scheiden van afval zijn vruchten afgeworpen. "Ik wil de inwoners dan ook complimenteren omdat ze zo hard hun best doen. We draaien nu een jaar en we zijn van 200 kilo restafval naar 80 kilo gegaan. Dat vind ik wel een compliment waard."
"Wij pleiten juist voor nascheiding", zegt VVD'er Beukers. "Dat is een technologie waarbij machines met behulp van infrarood het plastic uit het restafval halen. Het is een stuk eenvoudiger voor mensen en een stuk effectiever."

OUDEREN

Het scheiden van afval levert soms ook problemen op, bijvoorbeeld voor ouderen. Bob Offringa mag van zijn artsen niet veel dragen en moet dus bijna dagelijks naar de container voor zijn afval. Voor groente, fruit- en tuinafval is bovendien geen aparte container aanwezig.
"Dit betekent dat ik per jaar 300 maal 1,55 euro moet betalen. Dat is 450 euro extra op jaarbasis. Te gek voor woorden. Ik kan dat niet betalen en zal het niet betalen", aldus een boze Offringa. Volgens Kok kan hij overigens een groene kliko aanvragen.
Andere thema's die de komende tijd in de gemeente Bunschoten zullen spelen zijn onder meer de aanleg van een nieuwe weg over Bunschotens grondgebied richting Vathorst, het tegengaan van drugsoverlast en het schoonmaken van de Westdijk.

BURGEMEESTER

In het radioprogramma Utrecht Komt Thuis sprak Maya Eksteen met Melis van de Groep. Hij is geboren en getogen Bunschoter en sinds 2006 burgemeester van de gemeente.
"Dat verveelt niet. 'Never a dull moment'', op z'n Spakenburgs gezegd. Er gebeurt altijd wat en het is heel dynamisch. Er zijn allerlei activiteiten en ontwikkelingen en er zijn ondernemende mensen die allerlei nieuwe dingen verzinnen, dus ik verveel me nooit."

STEMMEN

Volgens Van de Groep is gaan stemmen belangrijk. "Afgelopen periode hebben wij in Bunschoten vluchtelingen opgevangen omdat er voor hen geen plek was in het land waar ze vandaan kwamen. Dan denk je: wat hebben wij het goed."
Van de Groep: "Maar vindje dat het nog beter kan, laat dan je stem horen en geef aan aan wie je vertrouwen geeft. Ik bedenk dan steeds: wat is het mooi dat we zo'n systeem hebben en zelf kunnen bepalen hoe ons land wordt bestuurd. Als je dat niet doet, vind ik dat heel jammer."

Burgemeester Melis van de Groep: "Never a dull moment in Bunschoten"
Afvalbeleid Bunschoten heet hangijzer in gemeente

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.