Oud-burgemeester Bunnik leeft droom als Superboer

BUNNIK - Hij was een van de meest benaderbare burgemeesters van de provincie Utrecht. Hans Martijn Ostendorp was tussen april 2009 en september 2017 burgervader van Bunnik. Hij verruilde die job voor zijn droombaan; algemeen directeur van zijn favoriete voetbalclub De Graafschap. Verslaggevers Mark van der Wel en Dennis van Ommeren reden naar Doetinchem voor een avondje Superboeren en om te zien hoe het met Ostendorp gaat.
Wat bij aankomst op het plein voor het beroemde stadionnetje aan de Lijsterbeslaan direct opvalt is de enorme blauwwitte trekker die voor de deur geparkeerd staat. Manshoge banden, glimmende uitlaat op de kap. 'D'RAN' staat er op. Het is de lijfspreuk van de club. Mooi voetbal hoef je hier niet te verwachten. Willen de fans ook eigenlijk niet. Winnen met veel werk voor de wasjuffrouw, dan is men hier tevreden.
Op de tweede verdieping van het hoofdgebouw, op de roltrap naar boven trek je langs wanden vol met beugelflesjes Grolsch. Daar komen we Ostendorp tegen. De algemeen directeur van de cultclub schudt handjes met sponsoren, haalt een bak koffie en maakt tijd vrij om even bij ons aan tafel te komen zitten. Zijn ogen glimmen. "Welkom bij de mooiste club van het land!", roept hij enthousiast. "Er zitten vanavond tegen FC Dordrecht ruim 8000 mensen op de tribune. Jullie gaan genieten, dat weet ik zeker!"

GEEN SPIJT

Ostendorp bekent dat hij nog geen moment spijt heeft gehad dat hij de ambtsketen van Bunnik verruilde voor een strak pak met clublogo op de borst.
"Ik mis het niet, nee. Ook geen tijd voor gehad. Het is enorm druk op de club, vergis je niet. Je hebt veel geledingen en zaken die geregeld moeten worden. Het is maar een kleine organisatie. Wat ik wel soms mis is dat ik als burgemeester zaken kon laten uitzoeken door ambtenaren. Hier doe je dat zelf. Ik maak lange dagen."

BIER EN BITTERBALLEN

"Er was verwijdering tussen het personeel van de club en de leiding toen ik binnenstapte", vervolgt hij. "Net als in Bunnik gebruik ik ook hier bier en bitterballen om mensen te verbinden. De sfeer is nu veel beter. Vorige week wonnen we een
. Dan roep ik iedereen bij elkaar en gooien we de tap open en gaat de frituur aan. Dat motiveert mensen!"
Hij vervolgt: "Het afscheid van de gemeente was enorm mooi en warm, jongens. Dat zullen mijn vrouw en ik nooit vergeten. Maar dit was een kans die ik niet kon laten lopen. Van kleins af aan kom ik hier al. Mijn vrouw en ik zijn echte Achterhoekers, groot geworden in Dinxperlo. Toen ze me vroegen hier de club te gaan leiden, geloofde ik het eerst niet. Maar het werd concreet en toen heb ik het gewoon gedaan."
Toch heeft hij Bunnik, waar de familie Ostendorp nog woont, nog niet helemaal losgelaten. "Ik heb vorige week de verkiezingskrant van Bunnik gelezen. Ik was toch wel benieuwd natuurlijk", knipoogt hij. "Ik bemoei me in ieder geval niet meer met Bunnikse zaken. Dat zit mijn opvolger alleen maar in de weg. In augustus verhuizen we naar Doetinchem. Dan is Bunnik echt verleden tijd."

BUNNIK LEEFT MEE

Zijn vrouw, Linda Ostendorp is inmiddels ook onze kant opgelopen. Ze is vriendelijk en straalt naast haar echtgenoot. "Wat leuk dat jullie er zijn!" Ze weet nog goed hoe blij haar man was toen hij benaderd werd door de club.
"Hans Martijn maakte me wakker en zei: 'dit geloof je nooit, ze willen me als directeur hebben bij De Graafschap'. Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar nu staan we hier! Het heeft wel wat weg van de positie die ik had als vrouw van de burgemeester. Ook hier maak ik een praatje met de mensen. En weet je wat het leuke is? In Bunnik volgt iedereen inmiddels ook de uitslagen van De Graafschap. Ze spreken me er op straat op aan. Prachtig!"

FC UTRECHT

Ostendorp was de afgelopen jaren geregeld in Stadion Galgenwaard te vinden. Steevast op de Bunnikside, tussen de fanatieke supporters. Die waardeerden het wel als de vriendelijke 'Baos váán Bunnik' hen een bezoek bracht.
"Wat ik mooi vind aan FC Utrecht is die maatschappelijke betrokkenheid", zegt Ostendorp. "Daar ben ik hier bij De Graafschap ook veel mee bezig. De club moet verbinden. Zo hebben we stageplekken voor hoogopgeleide jongeren bij de club gecreëerd. Die gasten moet je juist in deze regio houden, anders vertrekt de kennis vanuit de Achterhoek naar de Randstad. Met de club kun je daar echt iets in betekenen."
Ook kinderen die het moeilijk hebben, kunnen bij de club terecht. Of mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Vanavond zitten er honderden leden van FC Eibergen op de tribune vanwege hun jubileum. "We zijn een echte regioclub", zegt Ostendorp. "De Achterhoek is De Graafschap. Dat dragen we uit, dat is onze identiteit, dat is onze trots."

BIER

Inmiddels loopt het stadion al aardig vol. De staantribune achter de goal heet hier de Spinside. In de hoek op de lange zijde staat de BrigataTifosi. Twee groepen fanatieke supporters. Is dat niet lastig?
Ostendorp kan bij de diehards in ieder geval niet stuk. Hij heeft ervoor gezorgd dat voor het eerst in jaren vandaag weer bier op de tribune meegenomen mag worden. In en om het stadion zijn de mensen blij met de 'doorbraak'.

AFSPRAKEN

"Dat is een voordeel als je burgemeester bent geweest. De gemeente Doetinchem en de club hadden lange tijd een afstandelijke relatie", zegt Ostendorp. "Terwijl je elkaar wel nodig hebt. Ik spreek de taal van bestuurders, maar ook die van supporters."
Om het voor elkaar te krijgen, ging Ostendorp in gesprek met burgemeester Mark Boumans. "We hebben nu afgesproken dat er buiten biertaps mogen staan en dat supporters maximaal twee glazen mee naar binnen mogen nemen. Meer ook niet, want je komt hier om voetbal te kijken en niet om te zuipen."
Met een knipoog en een lach: "Het zijn overigens wel halve liters die we verkopen. Wij Achterhoekers houden wel van een biertje..."

KICK AND RUSH

Als voetballiefhebber valt meteen het niveauverschil met de Eredivisie op als de bal begint te rollen. Buiten het veld is dit echt wel Eredivisiewaardig. Veel supportersgroepen in Nederland kunnen nog een voorbeeld nemen aan de supporters van de Superboeren. Hoewel het spel eigenlijk niet om aan te gluren is, blijven de fans maar zingen en springen.
De Graafschap heeft wel iets met FC Utrecht, merken we als we na de zoveelste foutieve pass de geschiedenis van de club induiken. Oud-spits Peter Hofstede is hier tegenwoordig technisch directeur. Frans Adelaar, Gert Kruys en cultheld Simon Kistemaker waren hier actief als trainer. In de huidige selectie spelen Mark Diemers, keeper Filip Bednarek en Myenty Abema. Alle drie droegen ze ook het rood-wit uit de Domstad.

DREUN

Het is een belangrijke wedstrijd voor de Superboeren. Winnen betekent een enorme stap richting een periodetitel en uiteindelijk de play-offs voor promotie.
"Qua financiën is promoveren enorm belangrijk", zegt Ostendorp. "Goed voor de begroting." Maar het loopt heel anders. Enorme kansen krijgt De Graafschap, maar door een (terechte) strafschop trekt FC Dordrecht aan het langste eind. Na 90 minuten staat er 0-1 op het scorebord. Op het ereterras zien we Ostendorp voor zich uitstaren. Linda aan zijn zij. "Ik ben hier goed ziek van", mokt Ostendorp. "Ook wij hadden recht op een penalty en er werd te weinig tijd bijgetrokken."

GEEN GOEDE VERLIEZER

Linda geeft toe dat haar man geen goede verliezer is. "Al is het niet meer zo erg als vroeger", lacht ze. Even later stapt Ostendorp de bestuurskamer in en schudt opnieuw handen, het glas bier onder handbereik. Het is de bestuurskamer die op zijn initiatief een facelift kreeg en waar ook belangrijke sponsors naar binnen mogen.
Wij Randstedelingen mogen hier niet naar binnen. We nemen afscheid van Ostendorp en zijn vrouw. Hij besluit: "Weet je wat ik nou echt mooi zou vinden? Als we promoveren naar de Eredivisie en dan weer tegen FC Utrecht spelen. Dan is de cirkel rond. Komen jullie volgend seizoen weer een keer? Jullie zijn altijd welkom!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.