RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Veenendaalse politica Dik-Faber 'Groenste Politicus 2017'

VEENENDAAL - De Veenendaalse politica Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid ChristenUnie) is uitgeroepen tot Groenste Politicus 2017. Ze ontving de prijs samen met Gerben-Jan Gerbrandy (EuroparlementariŽr D66) uit Den Haag.

Het gebeurt niet vaak dat de competitie twee winnaars kent. De twee werden door de jury uitgeroepen tot winnaar in het radioprogramma Vroege Vogels.

Natuur- en landbouwdossiers moeten zowel in Den Haag als Brussel worden behartigd door politici van topklasse. En dat zijn Dik-Faber en Gerbrandy, vindt de jury. "Inspirerend, volhardend en diplomatiek brengen zij een natuurvriendelijke landbouw dichterbij."


BRUGGENBOUWER

Kamerlid Dik-Faber ziet de jury bij uitstek als de bruggenbouwer die nodig is op dit dossier. "Begrip voor elkaars werk is nodig. Dik-Faber brengt met concrete voorstellen de sectoren bij elkaar." Ze pleit voor eerlijke voedselprijzen en beloningen voor boeren die zich inspannen voor koeien in de wei of voor weidevogelbeheer.

Het was de tiende editie. Eerdere winnaars zijn onder meer Rik Grashoff, Marianne Thieme, Esther Ouwehand, Lutz Jacobi en Stientje van Veldhoven. Het publiek kon stemmen uitbrengen tot half februari, daarna was het de beurt aan de jury. Die bestaat uit directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten, hoogleraar paleontologie en bioloog Jelle Reumer en journalist Ferry Mingelen.


VOEDSELVERSPILLING

Dik-Faber studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze zat in de gemeenteraad van Veenendaal en in de Provinciale Staten van Utrecht voor ze in de Tweede Kamer kwam. Ze maakte zich er onder andere hard voor de zogenaamde 'Good Samaritan law', waarbij supermarkten makkelijker voedsel kunnen weggeven aan de voedselbank.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht