Politiek wil helikopters weren boven De Ronde Venen

ABCOUDE - De PvdA/GroenLinks in de Ronde Venen is niet blij met het besluit van de provincie om recreatieve helikoptervluchten toe te staan vanuit het Gein, bij Abcoude.
Volgens de partijen kampen inwoners al genoeg met overlast. Raadslid Pieter Kroon: "Wij zijn verbaasd dat er opnieuw een ontheffing is verleend. Dit terwijl vanuit zowel de raad als vanuit het gebied duidelijk is aangegeven dat wij deze vluchten onwenselijk vinden. Inwoners ervaren al genoeg overlast door de vluchten vanaf Schiphol, daar hoeven geen recreatieve helikoptervluchten aan toegevoegd te worden."

RECREATIE

Ook de Vereniging Spaar het Gein is niet blij met geplande recreatievluchten. "Het is een dwaas idee", laat de voorzitter van de vereniging, Rien Leemans, weten.
"We zitten hier in een prachtig gebied. Mensen zoeken hier rust en het is volkomen ongepast om daar met een helikopter vluchten uit te oefenen."

HELIKOPTER

Volgens het bedrijf Heliflight dat de helikoptervluchten organiseert, valt het allemaal wel mee met de overlast. Bedrijfsleider Pieter de Kruif: "Een helikopter maakt minder herrie dan een bromfiets. Dat klinkt heel belachelijk als ik dat zeg, maar meet het maar eens met een decibelmeter."
PvdA en GroenLinks hebben het college vragen gesteld over de regels. Ze hopen dat het besluit uiteindelijk nog teruggedraaid gaat worden.

ONTHEFFING

"Wij gaan er vanuit dat het college deze helikoptervluchten onmogelijk maakt door geen ontheffing te verlenen door de strijdigheid met het bestemmingsplan. Vluchten voor recreatieve doeleinden horen niet in het Gein en boven Abcoude", aldus Kroon.
Maar volgens Heliflight gaat de gemeente er helemaal niet over. "De gemeente mag alleen maar toetsen op basis van openbare orde en veiligheid. Bestemmingsplan technisch is het geen issue. De provincie bepaalt of we voldoen aan diverse regelgeving."
De recreatievluchten staan al voor komende zaterdag gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.