RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verdachten plofkraakbende verlost van enkelbanden

SOEST/UTRECHT - Maandagmorgen 9.00 uur. Een lange stoet verdachten en advocaten schuifelt de rechtszaal binnen in Utrecht. Zeven mannen worden gelinkt aan een lange reeks plofkraken in en buiten Midden-Nederland. Justitie beschudigt hen daarnaast van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en oplichting van de verzekering. Vandaag moeten de mannen voorkomen tijdens een inleidende zitting.

De vermeende bende pleegde volgens justitie vooral plofkraken in Albert Heijn-filialen, onder andere in Soest, Leersum, Almere en Almelo. ING-vertegenwoordigers zijn ook aanwezig in de rechtszaal. Van die bank waren de gekraakte pinautomaten. ING zal een flinke claim bij de verdachten neerleggen.

GERAFFINEERD

De zeven mannen gingen geraffineerd te werk volgens de aanklagers. Bij de plokfkraak in Soest hielden de verdachten zich bijvoorbeeld schuil in een geprepareerde bouwkeet.

ZWARTE COBRA

Vier van de zeven mannen zijn afkomstig uit Utrecht. De anderen komen uit Nieuwegein, Nieuwersluis en IJsselstein. Onder de verdachten is de 28-jarige David R., de zoon van de bekende drugshandelaar Henk R., alias De Zwarte Cobra, die in Amerika is veroordeeld tot een lange celstraf. "De verdachten zijn stoer ogende mannen met keurig kort geknipt haar, sommigen met tatoeage. Maar ze gedragen zich poeslief", aldus rechtbankverslaggever Riks Ozinga.

WINST

Volgens het Openbaar Ministerie was de winst die de bende maakte niet gering. Justitie wil in totaal zo'n 600.000 euro aan criminele winst- en schadevergoedingen zien. "De 44-jarige Johannes F. zou voor ruim twee ton moeten worden geplukt. De 30-jarige Yassir el A. voor ruim anderhalve ton. Dit lijken de grootste vissen", twitterde Ozinga vanuit de rechtbank.

ENKELBAND

De verdachten mochten sinds de zomer het vervolg van het proces thuis afwachten met een enkelband. Hun advocaten vroegen vandaag om het elektronisch toezicht op te heffen of te versoepelen. De enkelbanden zouden de mannen teveel belemmeren in het dagelijkse leven, zoals op het werk. "Mijn cliŽnt wil in het voorjaar lekker in korte broek kunnen lopen. En dan valt zo'n enkelband te veel op", zei een raadsman. "Verschillende verdachten willen met hun gezinnen op vakantie en hebben daarvoor meer bewegingsvrijheid nodig", aldus Ozinga.

HERHALING

De kans op herhaling is niet groot, voerden de advocaten aan. Dat zou blijken uit rapporten van de reclassering. Het OM is van mening dat er wel degelijk recidive-risico is, ook op kleinere delicten zoals winkeldiefstal. De aanklager wees erop dat de mannen van meer dan vijftig strafbare feiten worden verdacht. Het OM adviseerde de rechtbank dan ook het verzoek om het opheffen van het elektronisch toezicht af te wijzen.

GESCHRAPT

De rechters schorsten daarna voor overleg. Na een klein uur kwamen ze met een besluit: het elektronisch toezicht wordt geschrapt. De rechtbank vindt dat de verdachten zich goed hebben gedragen en dat er geen gevaar is op herhaling. De beslissing kwam duidelijk als een grote verrassing en zorgde voor een zucht van verlichting bij de verdachten en hun familie.

ONDERZOEK

Het onderzoek van politie en OM loopt al anderhalf jaar. In die tijd zijn er steeds meer verdenkingen en verdachten bijgekomen. Daarbij speelt een onzichtbare spray die op de geldautomaten wordt gespoten een belangrijke rol. Verder wordt op dit moment een explosievenonderzoek en een onderzoek naar bloedsporen op glas uitgevoerd. Ook bekijkt een deskundige hoe groot het brandgevaar na een plofkraak is. Het werk van politie en justitie is dus nog niet helemaal klaar.

De inhoudelijke behandeling is op 8 oktober, maakte de rechtbank aan het einde van de zitting bekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -