"Minder zelfmoord in gemeente met veel groen"

UTRECHT - In gemeenten met veel 'groen' plegen minder mensen zelfmoord. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstelling Nivel.
Het onderzoek toont aan dat inwoners van gemeenten met meer openbaar groen minder vaak zelfmoord plegen dan in plaatsen met weinig bomen, parken en gras. De onderzoekers hielden rekening met kenmerken die mogelijk de kans op suïcide verhogen, zoals werkloosheid, sociaal-economische status en afstand tot gezondheidszorg. Toch is er dan nog steeds een "significante relatie" tussen de twee. "De leefomgeving speelt mogelijk dus een rol in de aanleiding tot zelfdoding", aldus het Nivel.
Niet alle natuur heeft overigens invloed op het zelfmoordcijfer; aan het strand wonen of bij binnenwater had geen effect.
Het Nivel en de Utrechtse universiteit onderzochten ongeveer driehonderd gemeenten in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift The Lancet Planetary Health. Het aantal zelfmoorden in ons land stijgt al jaren gestaag. Vorig jaar maakten bijna 1840 mensen een einde aan hun leven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.