Grote stakingsbereidheid: 'We worden betaald alsof we nog met krijtjesborden werken'

UTRECHT - Opnieuw leggen leraren in het basisonderwijs uit de regio hun werk neer; morgen gaan ze staken. De actiebereidheid is groot: de meeste juffen en meesters gaan de barricades op, ook al moeten sommigen het uit eigen zak betalen.
Zo zijn er van de 25 scholen van schoolbestuur Trinamiek (met scholen in IJsselstein, Nieuwegein, Lopik, Benschop, Cabauw, Vianen, Everdingen, Culemborg en Woerden) morgen 18 gesloten. De leraren op deze scholen betalen deze staking zelf. "Staken is een principiële keuze is en dat moet niet worden betaald uit gemeenschapsgelden", vindt Trinamiek-directeur René van Harten.
Toch ondersteunt hij de stakende docenten van harte. De Tweede Kamer wil maar niet begrijpen dat er voor het primair onderwijs meer geld nodig is dan vroeger, denkt hij. "We worden betaald alsof we nog met krijtjesborden werken, terwijl we met smartborden en computers bezig zijn. Ik begrijp dat wij een grote sector zijn, met behoorlijke financiële gevolgen. Maar de verwachtingen voor het onderwijs zijn zó groot. We willen allemaal dat Nederland hoog op de ranglijstjes staat, maar dan moet je ook investeren in goede ICT."

WERKDRUK

Al maanden worden er gesprekken gevoerd met minister Arie Slob over meer geld voor hogere salarissen en een lagere werkdruk in het primair onderwijs. De regering heeft eerder al 720 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat is volgens de leraren niet toereikend.
Simone van Bolhuis, kleuterjuf uit Maarssen en lid van PO in actie, reist morgen ook af naar Amsterdam. Ook zij betaalt de staking uit eigen zak, net als veel van haar collega's. "De noodzaak wordt steeds duidelijker. Met de griepgolf van afgelopen weken merkte je het maar weer: we hebben regelmatig klassen naar huis moeten sturen of klassen moeten onderverdelen. Verschrikkelijk, want het liefst wil je als leraar natuurlijk gewoon goed onderwijs bieden."

BOOSHEID

Ook de AOB (Algemene Onderwijsbond) merkt dat de stakingsbereidheid groot is. "De boosheid wordt alleen maar groter. Er blijkt nu weer meer financiële ruimte te zijn en dan gaat het geld alsnog niet naar het onderwijs. Dat valt natuurlijk niet goed", zegt Eugenie Stolk, dagelijks bestuurder van de AOB.
"Leraren zijn mensen die niet snel staken. Dat het nu al voor de derde keer in korte tijd gebeurt, geeft wel aan hoe hoog de nood is. Elke dag krijgen duizenden leerlingen geen onderwijs omdat leraren ziek zijn en niet vervangen kunnen worden. Een aantal scholen heeft zelfs een structureel tekort."
Mocht de staking van woensdag de Tweede Kamer niet in beweging brengen, gaat de AOB dan ook gewoon door met staken. "Als het nodig is, kunnen we het heel lang volhouden. In principe staken we elke maand in verschillende regio's door, net zolang tot er iets gebeurt."

Grote actiebereidheid bij onderwijsstaking

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.