Geweld tegen hulpverleners: "Maatschappij heeft gewoon een probleem op te lossen"

AMERSFOORT - Geweld en agressie tegen politieagenten en andere hulpverleners zijn een structureel probleem. Dat zegt politievakbond ACP na een weekend waarin in Amersfoort zowel vier agenten als een ambulancechauffeur aangevallen werden.
De vier politieagenten raakten vrijdagnacht verwikkeld in een vechtpartij met een groep Bunschotenaren. Een vrouwelijke agent werd daarbij in een wurggreep genomen en zit thuis met een hersenschudding. Zondagavond kreeg de chauffeur van een ambulance een klap van een man die tot twee keer toe een fiets tegen zijn wagen had gegooid.

UITZONDERINGEN

Burgemeester Lucas Bolsius is geschrokken van het geweld in zijn stad. "Je voelt direct de verdediging die nodig is voor onze hulpverleners die dag en nacht beschikbaar zijn om de samenleving goed te laten functioneren", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Gelukkig zijn het echt uitzonderingen, ook in Amersfoort, maar het hakt erin en ik weet dat het op de werkvloer van de politie grote indruk maakt."
Volgens de politievakbond gebeurt het echter steeds vaker dat mensen de rol van de politie en de autoriteit die daar bij hoort maar moeilijk kunnen accepteren. "Een groeiend probleem is dat het vaak wordt ingegeven door drugs of drank. Mensen weten niet meer waar hun grenzen liggen", zegt ACP-woordvoerder Thijssen. "Ook in Gouda en Den Haag zijn politiemedewerkers slachtoffer geworden. We zien meerdere gevallen per week, en dan zijn dit nog de incidenten die in de media komen. Onvoorstelbaar, vergeet niet dat ze er staan wanneer we ze nodig hebben. Ze doen dit werk voor ons."

MENTALITEIT

De ACP wijst er al langer op dat de samenleving een mentaliteitsverandering nodig zou hebben. "Het Openbaar Ministerie vraagt al om hogere straffen voor geweld tegen hulpverleners", zegt Thijssen. "We willen daarnaast dat de gevolgen van extreem gebruik van alcohol en drugs niet langer worden gebagatelliseerd. Daar hebben we als maatschappij gewoon een probleem op te lossen."
Na het geweld tegen de politieagenten vrijdagnacht zijn zes jongeren uit Bunschoten gearresteerd. De politie Midden-Nederland heeft nog niet gereageerd op vragen van RTV Utrecht over de mishandeling van de ambulancechauffeur gisteravond. De Utrechtse ambulancedienst RAVU heeft als beleid terughoudend te zijn naar de media over geweld tegen hulpverleners. Een woordvoerder zegt dat intern onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd en of er maatregelen nodig zijn.

UVandaag over geweld tegen hulpverleners in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.