Kanaleneiland wil oplossing afvalprobleem: "We zitten 24/7 in die rotzooi"

UTRECHT - Opgestapelde kratten, vuilniszakken, pallets, rottend fruit. Op de Marco Pololaan in het Utrechtse Kanaleneiland zie je het overal liggen. Vooral op de parkeerplaats is het erg. Daar zetten winkeliers hun afval op straat.
"Al die rotzooi die daar staat, daar zitten wij 24/7 in", zegt flatbewoner Jan van Ek. "Als ik bezoek krijg dan denken de meeste mensen: wat een zooitje zeg. In de zomer is het helemaal erg. Dan begint het groente en fruit te rotten en dat trekt ongedierte aan. Dat is echt niet prettig als je op je balkon zit."

DUMPEN

Van Ek's frustratie zit diep, al heeft hij wel begrip voor de ondernemers die hun vuil aan de straat zetten. "Ze moeten het ergens kwijt." Wat hij niet snapt is dat wijkbewoners of toevallige passanten hun rotzooi overal dumpen. Wijzend op een afvalbak: "Hier is het echt een verschrikking. Het is de mentaliteit van: als ík mijn rotzooi maar kwijt ben."

GEMEENTE

Van Ek en andere buurtbewoners willen dat de gemeente Utrecht actie onderneemt. Een opzichter zegt dat er al veel wordt gedaan. "Afval ligt nooit langer dan 24 uur op straat. Een deel van het afvalprobleem is gedrag en men weet soms niet hoe de afvalbakken werken."

PERSCONTAINER

De gemeente zegt er van alles aan te doen om Kanaleneiland schoon te houden. Voor het afvalprobleem van de winkeliers is er wellicht een oplossing. "Misschien een perscontainer, dat zouden we kunnen onderzoeken. Zo moeten we met elkaar in gesprek blijven om te kijken hoe we dit gaan oplossen, want dat het een probleem is, dat is een feit."
Van Ek hoopt dat het gedoe met het afval in wijk eindelijk eens een keer worden opgelost, want op dit moment is zijn woongenot verpest. "Als ik het me financieel zou kunnen permitteren, zou ik vertrekken, terwijl ik hier al 43 jaar woon."

"Wij zitten 24/7 in die rotzooi"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.