'Frisse blik' op Uithoflijndossier, Dennis Straat kandidaat-gedeputeerde mobiliteit

PROVINCIE UTRECHT - De VVD draagt Dennis Straat voor als nieuwe gedeputeerde mobiliteit. De huidige wethouder uit Zaanstad moet Jacqueline Verbeek-Nijhof vervangen, die begin februari haar vertrek aankondigde vanwege een vernietigend rapport over de Uithoflijn. "Er komt een gedeputeerde die er helemaal nieuw in zit. En dat is misschien ook wel even lekker."

UITHOFLIJN

De beoogd gedeputeerde realiseert zich wat voor monsterklus hem wacht. "Het is mij niet vreemd om met een stevig dossier aan de slag te moeten", zegt hij nuchter. "Ik ben niet het type dat op de winkel gaat passen. Als ik voor zoiets gevraagd wordt moet ik ook wat te doen hebben. Dat is hier geen enkel probleem."
Het extra geld dat de Uithoflijn nodig heeft zorgde ervoor dat de verhoudingen tussen de stad Utrecht en de provincie op scherp kwamen te staan. Ook leidde de crisis tot spanningen binnen de provinciale coalitie van VVD, D66, CDA en Groenlinks. Met deze partijen heeft Straat vandaag al contact gehad. Over een verdere aanpak is hij kort en krachtig. "Ik ben kandidaat-gedeputeerde nu. Mij past nog geen oordeel voordat ik volledig ben ingewerkt."
VVD-fractievoorzitter Arthur Kocken is blij met Straat als opvolger. "De fractie heeft bewust gekozen voor een kandidaat van buiten de provincie", aldus de liberaal. "Met Dennis Straat hebben wij een bestuurlijk ervaren kandidaat gevonden die bovendien weet hoe het is om ergens nieuw te beginnen."

REGIO

De kandidaat-gedeputeerde is nu actief in Zaanstad en daar blijft hij voorlopig nog wel even wonen. "Eerlijk gezegd ben ik drie weken geleden voor het eerst gebeld", zegt de kandidaat. "Ik vind het belangrijk eerst bezig te gaan met de opdracht die voor me ligt en om een goede start te maken."
Toch is Straat wel bekend met de regio. "Utrecht is een prachtige provincie. Een hele mooie stad, met bijzondere groengebieden en heel veel kastelen. Ik vind het een hele bijzondere plek, in een klein stukje van Nederland."

POLITIEKE LOOPBAAN

Dennis Straat zit al sinds 1995 in de politiek. Hij begon als Statenlid in Overijssel. Daarna bekleedde hij diverse functies bij de gemeente Amsterdam, waaronder stadsdeelwethouder in Amsterdam-Oost. Vorig jaar kondigde hij al aan na de gemeenteraadsverkiezingen niet langer verder te willen als wethouder van Zaanstad.
Maandag wordt Straat formeel voorgedragen aan de Provinciale Staten. Waarnemend gedeputeerde Pim van den Berg neemt dan nog wel het geplande Uithoflijndebat waar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.