Bunschotenaar verdacht van poging tot doodslag Amersfoortse agente

AMERSFOORT - Een 21-jarige verdachte wordt morgen voorgeleid op verdenking van poging tot doodslag op een agente in Amersfoort. Hij zou haar zaterdagochtend op de Nieuweweg hebben geslagen en hebben gepoogd te wurgen.
De andere vijf aangehouden verdachten zijn heengezonden. Zij blijven wel verdachten voor het onderzoek naar het openlijk geweld richting de agenten. De verdachten zijn tussen de 17 en 22 jaar oud en komen uit Bunschoten-Spakenburg.

VECHTPARTIJ

De vechtpartij ontstond
nadat de politie iemand aansprak op een vernieling en omstanders zich ermee gingen bemoeien. Een 21-jarige man sloeg daarop de agente en begon haar te wurgen. Drie andere agenten, die vreesden voor het leven van hun collega en wilden ingrijpen, raakten ook gewond. Het geweld stopte pas nadat gedreigd werd met de inzet van een stroomstootwapen.
Een zevende verdachte - een 21-jarige vrouw uit Bunschoten-Spakenburg - is naderhand verhoord op verdenking van vernieling van een winkelruit. Zij bleek niet bij het geweldsincident betrokken. Zij is na verhoor heengezonden. Wel wordt tegen haar proces-verbaal opgemaakt.

STEUN

De mishandelde agente is voorlopig niet in staat om een aangifte te laten opnemen. Zij heeft onder andere een zware hersenschudding opgelopen. De drie andere agenten liepen letsel op aan schouder, rug, nek en been en maken het naar omstandigheden goed. Na berichtgeving over het incident stroomden volgens de politie veel steunbetuigingen binnen voor de agenten. Het politieteam heeft die betrokkenheid en het meeleven "als grote steun ervaren".
Burgemeester Lucas Bolsius is geschrokken van het geweld in zijn stad. "Je voelt direct de verdediging die nodig is voor onze hulpverleners die dag en nacht beschikbaar zijn om de samenleving goed te laten functioneren", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Gelukkig zijn het echt uitzonderingen, ook in Amersfoort, maar het hakt erin en ik weet dat het op de werkvloer van de politie grote indruk maakt."

ONACCEPTABEL

Minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) zei dat geweld tegen hulpverleners onacceptabel is en dat het hard moet worden bestraft. De minister benadrukt dat het Openbaar Ministerie al dubbele straffen eist bij dergelijke vergrijpen. "Ik vind het ongelooflijk naar voor de betrokken agente, haar naasten en de betrokken collega's", aldus Grapperhaus.
Naast de zwaardere straffen voor geweldpleging kijkt Grapperhaus wat er verder nog te doen valt om hulpverleners te ondersteunen en beschermen. "Bijvoorbeeld of het hinderen en in de weg lopen van hulpverleners voldoende kan worden bestraft."

STROOMSTOOTWAPEN

Een
van het incident dat circuleert op internet is vele malen bekeken. In Amersfoort wordt gewerkt met een proef waarbij het stroomstootwapen als geweldsmiddel wordt ingezet als alternatief voor het vuurwapen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.