Westbroek naar 3D-tandarts: "Ik heb een gebit als een achtbaan"

UTRECHT - Henk gaat deze week naar de hi-tech tandarts. Een van zijn kiezen is getrokken en die wil hij laten vervangen door een implantaat. Zijn tandarts Jan Willem Vaartjes maakt gebruik van de nieuwste technieken. Zo maakt hij een 3D-print van Henks gebit.
Maar eerst krijgt hij nieuw bot. Want het gat dat door het trekken is ontstaan, moet opgevuld worden. Anders blijft het implantaat niet zitten. Het bot daarvoor komt niet van Henk zelf, maar van de botbank.
Henk: "Ik heb een nieuwe knie gekregen, hebben ze mijn knie in plaats van soep van te trekken naar de botbank gebracht?" Jan Willem: "Dan had je het geweten. Het komt vaak van heupen die vervangen zijn. Dat bot wordt schoongemaakt en dan worden er korrels van gemaakt." Overigens kan het bot ook van een koe komen.
Henks gebit wordt van alle kanten gescand, zodat er een 3D-beeld ontstaat op de computer. Daarmee wordt een 3D-afdruk geprint. Op basis van de afdruk maakt Jan Willem een mal die over Henks kiezen wordt geplaatst. Daardoor kan hij op 0,1 mm nauwkeurig boren, zonder dat de boor weg kan glijden.
Als het implantaat eenmaal geplaatst is, hangt het voor een groot deel van Henk af of het levenslang blijft zitten. Goed poetsen, raggen en flossen is dus de boodschap.
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Henk bij de hi-tech tandarts

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.