Burgemeester Woerden wil stemhulp voor verstandelijk beperkten

WOERDEN - Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden heeft zich de woede van de Kiesraad op de hals gehaald. Hij wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hulp bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, maar dat is volgens die kieswet verboden.
En daar snapt Molkenboer niks van. "Het VN-verdrag uit 2016 regelt de gelijke rechten van mensen met een handicap en het is eigenlijk heel raar dat Nederland daar een uitzondering op heeft gemaakt bij verkiezingen voor mensen met een beperking."
Hij vervolgt: "Het is zo dat mensen met een verstandelijke beperking wel degelijk wilsbekwaam zijn. Ze vinden het gewoon fijner en vertrouwder dat ze iemand kunnen meenemen in het stemhokje en enige ondersteuning kunnen krijgen."

KIESRAAD

Molkenboer heeft gisteren een gesprek gehad met de Kiesraad over de kwestie. Zij hebben gezegd dat het plan van de burgemeester niet haalbaar is, omdat de kieswet ervoor aangepast moet worden. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart voor de deur is de termijn namelijk te kort om alles nog te regelen.
Maar Molkenboer zet ondanks de bezwaren zijn plan gewoon door. "De kiesraad is er niet blij mee. Maar er zit ook iets geks in. Mensen met een fysieke beperking mogen wel geholpen worden en daarbij is ook niet uitgesloten dat er beïnvloeding plaats kan vinden. Wij zeggen dat is een gelijke situatie. Dus waarom zouden mensen met een verstandelijke beperking dat dan niet mogen doen", aldus de burgemeester.

BESLISSING

De voorzitter van het stembureau is uiteindelijk verantwoordelijk en kan bepalen of de stemmen ongeldig zijn. Maar zo'n vaart zal het volgens Molkenboer niet lopen. "Zelfstandigheid staat voorop. We hebben het ook gezien bij de training van licht verstandelijk gehandicapten dat ze het wel degelijk zelfstandig kunnen doen. Ze vinden het alleen spannend en zijn wat ongecontroleerd in bewegingen."
Op dit moment zoekt de gemeente uit wat de juridische consequenties zijn. Maar naar alle waarschijnlijkheid krijgen mensen met een verstandelijke beperking in Woerden hulp in het stemhokje wanneer ze er om vragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.