OM: vader en dochter tot over de oren in de pillenhandel

IJSSELSTEIN - Een vader (57) en dochter (26) stonden vandaag voor de rechter in Utrecht voor het runnen van een illegale pillenfabriek in IJsselstein. Ze hadden volgens het Openbaar Ministerie honderdduizenden pillen in voorraad, waaronder xtc en het kalmeringsmiddel Diazepam. Ook vervalsten ze medicijnen. Het OM is er daarnaast van overtuigd dat grote voorraden cafeïne en sodiumcarbonaat werden gebruikt voor het versnijden van bijvoorbeeld cocaïne. Tegen de vader eist het OM vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen dochter Michelle wordt anderhalf jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
De politie hield hoofdverdachte Hans van B. op 5 april 2016 aan. In zijn woning in IJsselstein lagen onder meer een grote hoeveelheid pillen en een tabletteermachine. De man, die inmiddels in Rotterdam woont, wordt ook verdacht van verboden wapenbezit. Hij had volgens justitie een pistool en ruim 3500 patronen. Ook zijn drie stroomstootwapens, een vilmes en een busje pepperspray gevonden. Het vuurwapen had hij bij de aanhouding bij zich.

VORDERINGEN

Nader onderzoek wees uit dat Van B. een enorme voorraad tabletten in bezit had. Het betrof volgens het OM 77.673 pillen Diazepam (slaap-, kalmeringsmiddel), 153.000 tabletten benzylpiperazine (BZP, amfetamine met euforische werking) en 4.850 MDMA-pillen. Volgens Van B. waren de pillen slechts voor eigen gebruik en voor kennissen. De aanklager gelooft daar niets van. Het OM vordert 263.000 euro aan criminele winsten van Van B. Dochter Michelle uit IJsselstein zou haar vader hebben geholpen bij de pillenproductie. Het OM vordert van haar 21.000 euro. Vader en dochter hebben inmiddels geen contact meer, liet de advocaat van Michelle vandaag weten.

PTTS

De zaak tegen de vader en dochter is al een aantal keer uitgesteld. Van B. kampt met vorm van PTSS nadat het gedetineerdenbusje waarmee het werd vervoerd bij een ongeluk betrokken raakte. Hij liep daarbij ernstige gebitsschade op en een gebroken schouder, waaraan hij moest worden geopereerd. Vanmorgen verscheen Van B. dan eindelijk in de rechtszaal. Een forse, kale man, die bij tijd en wijle erg nerveus sprak.
Allereerst behandelde de rechter het wapenbezit. Van B. verklaarde het pistool van iemand te hebben aangepakt omdat de mensen met wie hij te maken had 'niet misselijk' zouden zijn'. "Ik was niet van plan om met het pistool te schieten", legde hij uit. De rechter vond dat wonderlijk. "Wat wilde u dan doen? Toch niet ermee gooien? En wat als u straks weer buiten bent?" Van B.: "Dan schieten ze mij maar dood, als ze mijn dochter maar niets aandoen."

MERKVERVALSING

Van B. was naar eigen zeggen verslaafd aan het kalmeringsmiddel Diazepam. Hij zou er soms wel zeventig per weekend slikken. Van B. wordt ook beschuldigd van merkvervalsing. Hij zou pillen voor geheime opdrachtgevers in potjes hebben gedaan en er stickers op hebben geplakt met de merknaam Sandoz. Hij zou verder niet weten wat er daarna mee gebeurde.

WARRIG

Ook over de andere tabletten verklaarde Van B. nogal nerveus en wazig. De duizenden xtc-pillen waren bedoeld om te testen en de BZP-tabletten waren voor een smartshop. "Steeds doken in zijn verhalen geheime opdrachtgevers op", aldus rechtbankverslaggever Riks Ozinga. "Het verhoor verliep door de breedsprakige en warrige verklaringen van Van B. nogal traag. Hij leek doodsbang om namen te noemen." Toch klonken geregeld de namen Peet en Hans. Het zijn twee mannen met wie hij samenwerkte en die hij inmiddels niet meer ziet. Een van hen zou zelfs geliquideerd zijn.

WERELDVERBETERAAR

In de rechtszaal deed Van B. zich soms voor als een soort wereldverbeteraar. Hij vertelde dat hij 'medische cocaïne' wilde ontwikkelen om verslaafden te helpen. De rechter werd er ongeduldig van. Hij vroeg Van B. om te reageren op de verdenking van de politie dat alle aangetroffen grondstoffen en machines konden worden gebruikt bij drugsproductie. Van B. hield vol dat de spullen legaal zijn en gebruikt werde n voor smartshops en sportdrankjes. De gebruikte stempelmatrijzen waren volgens hem bedoeld om de pillen er voor de (internationale) klanten aantrekkelijk uit te laten zien.

ONGELOOFWAARDIG

Van B. heeft een strafblad. Hij is eerder veroordeeld voor drugshandel en wapenbezit. De ontnemingsvordering van 40.000 euro die hij toen kreeg, is helemaal afgelost. Ooit werkte hij als kok. Dat verklaart volgens hem het bezit van het vilmes. Psychologen zeggen de verklaringen van de verdachte onbetrouwbaar te vinden. Ook zijn verhalen over zijn gezondheid zouden ongeloofwaardig zijn. De officier noemde Van B. 'een beroepscrimineel'. Hij zou een schakel zijn geweest tussen producent en afnemer en zijn activiteiten vormden een gevaar voor de volksgezondheid, aldus de aanklager.

DOCHTER

Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou blijken dat zijn dochter Michelle actief betrokken was bij het bestickeren van de potjes vervalste medicijnen. Volgens OM zat Michelle diep in de criminele activiteiten. In afgetapte telefoongesprekken zou zij over leveranties en bestellingen hebben gesproken. De aanklager gelooft ook niets van haar eerdere verklaring dat zij niets van een tweede vuurwapen wist, dat in haar slaapkamer werd gevonden. Michelle heeft geen strafblad, is moeder, recent gescheiden en werkzoekend, bleek tijdens de zitting. Ze beriep zich gedurende de hele zitting op haar zwijgrecht.
De uitspraak is over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.