RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verkiezingsrel in Amersfoort: D66 geïrriteerd over 'onvolwassen' VVD-flyer

AMERSFOORT -

Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen is in Amersfoort de strijd écht losgebarsten. D66 is boos over een verkiezingsflyer van de VVD waarop het hoofd van D66-lijsttrekker Tyas Bijlholt te zien is. Het bestuur van D66 noemt de actie 'schimmig' en 'onvolwassen.'

Op de flyer, die bij vijfduizend huishoudens in nieuwbouwwijk Vathorst is bezorgd, staat dat als het aan D66 ligt dat er méér coffeeshops in Amersfoort komen. Ook in woonwijken zoals Vathorst. De VVD refereert daarmee aan een krantenartikel van twee jaar geleden. Daarin zegt de huidige D66-lijsttrekker Tyas Bijlholt: "Het zou goed zijn als er in Amersfoort-Noord weer een coffeeshop zou komen. Bijvoorbeeld in de wijk Vathorst. De meeste jongeren zitten in noord."


STEMMINGMAKERIJ

Voorzitter Martin Fröberg van de D66 Amersfoort is niet te spreken over de flyer van de VVD. "Ik vind het een schimmige wijze van campagne voeren. Bovendien vind ik het bestuurderspartij-onwaardig om onjuiste informatie te verspreiden." Fröberg doelt daarmee op de stelling dat D66 vóór coffeeshops in woonwijken zou zijn. Volgens hem is dat helemaal niet zo."De VVD speelt in op de angst van de bewoners van Vathorst. Dat is stemmingmakerij! Ze creëren bewust een schijntegenstelling door te zeggen dat wij voorstander zijn van coffeeshops in woonwijken. Maar dat zijn wij helemaal niet. De uitspraak van Tyas in 2016 wordt verkeerd geďnterpreteerd. In Vathorst-Noord liggen ook bedrijven en bedrijventerreinen. Dáár zien wij wél opties voor coffeeshops. Niet in woonwijken."


PUBERAAL

Fröberg heeft contact gehad met de voorzitter van de Amersfoortse VVD, Wouter Verduyn. Volgens Fröberg was ook Verduyn kritisch op de flyeractie. "Ik heb hem één op één gesproken en hij noemde het een puberale actie." Maar opvallend genoeg ontkent Verduyn tegenover RTV Utrecht dat hij de flyer puberaal vindt. "Ik vind het een stevige verkiezingsactie, maar puberaal vind ik het niet. De flyer heeft veel boosheid opgeroepen bij D66 en dat vind ik wel vervelend. Wat niet wegneemt dat volgens ons de boodschap inhoudelijk nog steeds klopt." Toch geeft Verduyn toe dat hij een volgende keer goed zou nadenken of hij het wéér zou doen. "Ik was van de actie op de hoogte en keur hem nog steeds niet af. Maar ik beleef geen plezier aan deze nasleep."


OVERDREVEN

VVD-lijsttrekker Kees Kraanen is zich van geen kwaad bewust en vindt dat D66 overdrijft. "Ik vind het vervelend dat Tyas gekwetst is. Dat was nooit onze bedoeling. Maar ik vind wel dat je hier tegen moet kunnen. Dit hoort ook bij politiek en het is onderdeel van campagnevoeren. Dan vergroot je nu eenmaal tegenstellingen tussen partijen." Volgens Kraanen is er goed over de flyer nagedacht. Het idee ontstond twee jaar geleden al, toen het interview met Bijlholt in de krant verscheen. "Toen ik las dat Tyas ook voor een coffeeshop in Vathorst was, heb ik het artikel gelijk bewaard. Ik wist meteen dat dit wel eens van pas kon komen."


VERBAASD

Kraanen is verbaasd over de plotselinge draai van D66. Volgens hem heeft de partij vlak voor het verschijnen van de flyer op hun website gezet dat ze ook tegen coffeeshops in woonwijken zijn. D66-voorzitter Fröberg ontkent dat de aanpassingen op hun website iets met de flyer te maken hebben. "Vrijdag heeft het kabinet gesproken over experimenten met de wietteelt. Dat bericht hebben wij op onze website geplaats. Plus de toevoeging dat wij met de raad hebben afgesproken dat er geen coffeeshops in woonwijken komen. Wij wisten helemaal niet dat de flyer van de VVD zou verschijnen."


NIET FLATTEUS

Zowel de VVD als D66 willen nu graag door met campagnevoeren. Maar volgens D66 kan de flyerrel nog wel een staartje krijgen. Fröberg: "Op de flyer van de VVD is een foto van Tyas van een paar jaar geleden te zien. Die hebben ze er bewust in geshopt. En eerlijk is eerlijk: het is niet de meest flatteuze foto van Tyas. Hij heeft nooit toestemming gegeven voor het gebruiken van deze foto. We beraden ons nu op vervolgstappen. Dat gaat via het landelijk bureau van D66." Tyas Bijlholt was niet bereikbaar voor commentaar.

Saillant is dat de lijsttrekkers van D66 en de VVD morgenavond tegenover elkaar staan tijdens een debat in het Eemhuis. Het onderwerp: het coffeeshopbeleid in de stad.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -