Spectaculaire archeologische vondsten: Utrecht duizenden jaren ouder dan gedacht

UTRECHT - De geschiedenis van de stad Utrecht begint maar liefst 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben archeologen ontdekt na opgravingswerkzaamheden bij het Prinses Máxima Centrum op de Uithof. Bij dat onderzoek zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die zelfs teruggaan tot 11.000 jaar voor het begin van de jaartelling.
Volgens wethouder Geldof zijn nooit eerder zulke vondsten uit de Oude Steentijd (Paleolithicum) in Utrecht gedaan: "Eerder zijn in Leidsche Rijn en Hoograven sporen gevonden uit de prehistorie, met name uit de Bronstijd en de IJzertijd. Maar met deze recente ontdekkingen kan het verhaal van Utrecht 8.000 jaar eerder beginnen dan in de geschiedenisboeken staat."
Dat deze plek populair was voor mensen uit de prehistorie blijkt uit het feit dat er bij dit archeologisch onderzoek ook sporen uit het mesoliticum (midden steentijd), neoliticum (nieuwe steentijd), bronstijd en ijzertijd zijn gevonden. De hele prehistorie van Utrecht op één plek bij elkaar.

SPOREN

Hoe die sporen eruit zien vertelt archeoloog Linda Dielemans: "Mensen graven kuilen op een erf en ze zetten palen in de grond. Die palen verrotten en dan blijft er een soort zwarte vlek achter in de grond en die kan je heel goed zien."
Morgen worden een aantal vondsten die bij de opgravingen tevoorschijn zijn gekomen onthuld. Dat zijn ook tastbare dingen, zegt Dielemans: "Bijvoorbeeld scherven uit de bronstijd en het neoliticum en ook vuursteen uit het mesoliticum, die de jagers en verzamelaars gebruikten, maar ook houten objecten die in de rivier zijn teruggevonden en ook een soort houten beeldje met een gezichtje."

BODEMONDERZOEK

Voordat de nieuwbouw voor het Prinses Máxima Centrum kon beginnen, hebben archeologen bodemonderzoek verricht. "Het is heel bijzonder dat juist op de plek waar wij ons inzetten voor de toekomst van zieke kinderen deze resten uit een ver verleden zijn gevonden," zegt Diana Monissen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum.
"We gaan kijken of we met deze bijzondere vondsten ook iets kunnen organiseren in het kader van onze ontwikkelingsgerichte zorg. Het kan immers een leuke afleiding zijn voor kinderen om op de een of andere manier meegenomen te worden naar het verleden van deze plek."

Utrecht blijkt duizenden jaren ouder dan gedacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.