RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Rossem: "De blauwe regen is dus een typische GroenLinks-plant"

1/2
UTRECHT -

De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgende week woensdag. Maarten van Rossem gaat daarom praten met electoraal geograaf Josse de Voogd. Samen met hem probeert hij iets te leren over de manier waarop in en rond Utrecht wordt gestemd.


TRANSFORMATIE

Josse vertelt dat Utrecht en de omliggende gemeenten grote transformaties hebben doorgemaakt sinds de jaren zestig. Van industrie naar kenniseconomie. Maarten: "Ja, vroeger waren de Demka en Werkspoor de grootste werkgevers in de stad. Nu is de universiteit het grootste bedrijf."

Josse: "Traditioneel was Utrecht meer een arbeidersstad. Op die manier stemde men ook. Sterrenwijk, Wijk C, Ondiep, Lombok, Zuilen, allemaal arbeiderswijken. Door de universiteit trekt de stad veel studenten aan, die als hoogopgeleide hier dan een plek zoeken om te wonen. Utrecht is op dit moment de stad met de meeste hoogopgeleiden van Nederland. Zij stemmen vaker op progressieve partijen. Vandaar dat GroenLinks bijvoorbeeld nu in Utrecht de grootste partij is."


NIEUWEGEIN

Josse vertelt dat in Nieuwegein meer dan gemiddeld in Nederland PVV wordt gestemd, net als in Maarssenbroek. Veel oud-Utrechters uit de industrietijd zijn daarheen verhuisd. "Gek genoeg gaan hoogopgeleiden als ze e stad uitrekken vaker naar de oostkant van de stad Utrecht, zoals Bunnik en De Bilt. Minder hoogopgeleiden trekken vaker naar de westkant van Utrecht, Nieuwegein, Leidsche Rijn of Maarssenbroek." De hoogopgeleiden die wel graag in Leidsche Rijn wonen zijn dan weer opvallend vaak bŤta's.


STAD SAFARI

Maarten en Josse gaan nog even op stap in Sterrenwijk en naar de Abstederdijk in Utrecht, waar volgens Josse GroenLinks- en PVV-stemmers nog naast elkaar wonen. "Dat is bijna nergens meer in de stad. Landelijk gezien wordt er zeer weinig PVV gestemd in de stad zelf. Deze kiezers wonen dus nu wel in omliggende gemeentes als Nieuwegein. Vaak komt dat doordat het voor minder hoogopgeleiden niet te betalen is om in bijvoorbeeld deze jaren dertig koopwoningen aan
de Abstederdijk te wonen."


BLAUWE REGEN

"Hoe herken je een PVV-wijk en hoe een GroenLinks-wijk?", vraagt Maarten aan Josse. "Typische kenmerken voor GroenLinksers, zoals hier op de Abstederdijk, zijn bijvoorbeeld oude opgeknapte jaren dertig woningen, deelauto's en asymmetrische ingedeelde vensterbanken, vaak met veel planten. Ze halen ook vaak een paar tegels voor hun huis weg en planten daar bijvoorbeeld een blauwe regen." Maarten: "Dat is toch wel grappig, een blauwe regen is dus typisch een GroenLinks-plant."

Josse: "In een PVV-wijk, zoals Sterrenwijk, staan veel witte bestelbusjes, zijn de tuinen betegeld, zijn de borders rond de beplanting verwaarloosd, ligt er meer hondenpoep en zijn de vensterbanken vaak symmetrisch ingedeeld met een twee vazen en beeldje in het midden. En wordt de boel afgesloten met rolluiken."

Maarten: "Toch blijf ik nog even op die blauwe regen hangen. Die heb ik ook, maar ik stem geen Groenlinks". Josse: "Ja, het blijven wel statistieken en gegeneraliseerde observaties, maar als je bij de vorige verkiezingen naar uitslagen per wijk kijkt, dan klopt het toch aardig."

Van Rossem Vertelt is te zien op donderdag vanaf 12.20 uur.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -