Uithoflijn mogelijk strop voor fietsprojecten

PROVINCIE UTRECHT - Door de Uithoflijncrisis lopen tientallen verkeersprojecten van Utrechtse gemeenten mogelijk miljoenen euro's mis. RTV Utrecht heeft een lijst in bezit met welke projecten dit precies zijn. Op enkele uitzonderingen na wordt dit geld vooral in fietsverkeer gestoken.
De gemeenten, die vroeger waren aangesloten bij samenwerkingsverband Bestuurs Regio Utrecht (BRU), lijken het kind van de rekening te worden voor de extra kosten van het Uithoflijnproject. De provincie wil een speciaal subsidiepotje van 14 miljoen euro van deze gemeenten gebruiken om de vertragingskosten van 84 miljoen euro deels op te vangen. Tot woede van de verkeerswethouders die eisen dat er een andere oplossing wordt gezocht.

VOORMALIGE SAMENWERKING

De provincie maakte met het opheffen van de BRU in 2013 afspraken met de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, De Bilt, Zeist, Stichtse Vecht, Vianen, Houten en Bunnik om geld vrij te maken voor verkeersprojecten.
Dit potje van ruim 14 miljoen euro, ook wel het Regionaal Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer genoemd (RUVV), bestaat uit mobiliteitsprojecten. Ook zijn er miljoenen subsidie vrijgemaakt voor lokale verkeersveiligheidsmaatregelen.
RTV Utrecht selecteerde een aantal van de fietsprojecten die nu onder druk staan. De complete lijst met 25 projecten is onderaan dit bericht te lezen.
- UTRECHT (5.600.000 euro)
Utrecht liet eerder al weten mogelijk vijf miljoen euro mis te lopen. Het ombouwen van wegen naar fietsstraten bijvoorbeeld. De gemeente ging er vanuit dat er minstens een miljoen vrijkwam voor de Cremerstraat en Stadionlaan-Rubenslaan.
Voor een fietstunnel aan de Daalsedijk werd 1,5 miljoen euro vanuit de provincie verwacht. Een doorfietsroute langs de Vecht, vermoedelijk bij het Zandpad, zou 1,1 miljoen euro aan subsidies ontvangen.
Kleinere bedragen worden uitgegeven aan onder andere de Oosterspoorbaan en een verbinding tussen het Willem-Alexanderpark en het Amsterdam Rijnkanaal.
- IJSSELSTEIN (960.000 euro)
Een half miljoen hoort de gemeente IJsselstein te ontvangen voor de komst van fietsstraat Panoven-Eiteren. En die is hard nodig, want de uitbreiding van de nabijgelegen middelbare school Cals College zorgt voor alleen maar meer verkeer in IJsselstein. De raad besloot eerder al dat het fietspad er komt, maar of dit geld beschikbaar is, is nu dus onduidelijk.
"Dit is een situatie waar we met elkaar optimale veiligheid moeten garanderen voor de jonge mensen die hier met elkaar onderwijs komen genieten", zegt schooldirecteur Jeanette Warmels.. "Ik pleit er voor om dát vooral op het netvlies te hebben en het geld naar onze fietsstraat te laten gaan."
- ZEIST (2.676.000 euro)
Zeist maakte op verzoek van de VVD al eerder bekend wat voor problemen er kunnen ontstaan door de Uithoflijn. De gemeente wil graag tegelfietspaden vervangen voor asfalt. Daarvoor staat zes ton aan provinciegeld begroot
Het dorp Austerlitz wacht al jaren op een rotonde bij een kruising met de Woudenbergseweg. Verkeer dat het dorp uit wil komt tijdens de ochtendspits nu vast te staan. Vereniging Austerlitz Belang is teleurgesteld dat er mogelijk weer uitstel volgt van de verbouwing. Verkeerswethouder Luca verwacht dat het alsnog goedkomt. De gemeente rekent voor dit project op een ruime ton van de provincie.
- DE BILT (2.066.000 euro)
Wethouder Rost van Tonningen liet eerder al weten aan RTV Utrecht 1,8 miljoen euro in mobiliteitsprojecten mogelijk mis te lopen. Deze zijn onder andere verdeeld in aparte fietspaden aan de Jan Steenlaan van Bilthoven. Hiervoor is een half miljoen apart gezet.
Ook de Gezichtslaan moet aangepakt worden. Zo staan er een rotonde en fietsstroken met 350.000 euro aan 'BRU-geld' op de planning. Ook moet er een westelijk doorfietsroute bij De Bilt en Bilthoven komen.
- NIEUWEGEIN (901.000 euro)
De Structuurbaan heeft al voor een deel vrijliggende fietspaden, maar de gemeente Nieuwegein wil dat op de gehele weg veiliger gefietst kan worden. Begrootte subsidie: 485.000 euro.
- STICHTSE VECHT (766.000 euro)
Ook in Maarssen moeten vrijliggende fietspaden komen bij de Haarrijnweg en de Safariweg. De gemeente Stichtse Vecht heeft daar 350.000 euro vanuit de provincie voor.
- BUNNIK (300.000 euro)
Verkeerswethouder Eijbersen zegt dat er 300.000 euro voor Bunnik beschikbaar is dat onder andere wordt geïnvesteerd in een fietspad tussen Odijk en Driebergen. Ook wordt het geld ingezet om de Dorpsstraat verkeersveiliger te maken.
- HOUTEN/VIANEN (416.000 euro/344.000 euro)
Van deze plaatsen is geen concreet project bekend waar aan wordt gewerkt. Wel krijgen beide gemeenten geld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Voor Houten is 416.000 euro beschikbaar, voor Vianen 344.000 euro.

Een fietsstraat IJsselstein staat onder druk door Uithoflijncrisis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.