RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse horecaondernemer: "Handhaving alcoholgebruik in omliggende dorpen moet beter"

AMERSFOORT -

De Amersfoortse kroegbaas Thomas Kruip maakt zich zorgen over het drankgebruik onder jongeren uit dorpen rondom Amersfoort. De uitbater, bekend van onder meer het populaire jongerencafé de Karseboom, reageert hiermee op het geweld tegen de politie afgelopen weekend in Amersfoort.

Veel kroegen in Amersfoort sluiten in het weekend om 5.00 uur. Dit terwijl in omliggende dorpen als Leusden en Zeist de deuren om 3.00 uur dichtgaan. In Bunschoten-Spakenburg is dat nog een uur eerder, om 2.00 uur. Als de kroegen in deze gemeenten sluiten, gaan jongeren vaak door naar Amersfoort.

Kruip, die ook bestuurslid is bij Amersfoortse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, erkent dat dit wel eens tot problemen leidt. "Vaak is er bezuinigd op de politie in deze dorpen en dus ook op handhaving op alcoholgebruik. Wij krijgen die dronken jongeren vervolgens aan de deur. De handhaving daar moet echter beter."


'WIJ TEGEN DE REST'

Hij ziet bovendien dat jongeren die uit de omliggende dorpen komen zich onderling sterk verbonden voelen. "Er is al heel gauw de neiging van 'wij tegenover de rest', zeker onder Spakenburgers." Het verklaart wat hem betreft waarom een groep jongeren uit het vissersdorp zich afgelopen weekend tegen de politie keerde.

De vechtpartij ontstond in de nacht van vrijdag op zaterdag, nadat de politie iemand aansprak op een vernieling en omstanders zich ermee gingen bemoeien. Een 21-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg sloeg daarop de agente en begon haar te wurgen. Drie andere agenten, die vreesden voor het leven van hun collega en wilden ingrijpen, raakten ook gewond. Het geweld stopte pas nadat gedreigd werd met de inzet van een stroomstootwapen.


'KANKERHOMO'

De jongeren veroorzaakten eerder op die avond al problemen in Gaycafé Lapart op de Hof, meldt het AD. Eigenaar van de kroeg Maicel van den Heuvel bevestigt tegen RTV Utrecht het verhaal. Een van de dames uit de groep vertelde dat haar drankje uit haar handen was geslagen en een nieuwe eiste. Van den Heuvel vertrouwde het niet en gaf geen nieuw drankje. "Vervolgens schold ze me uit voor kankerhomo en heb ik gezegd dat het beter is als ze zou gaan."

De groep vertrok uiteindelijk uit zichzelf, maar de vrouw gooide bij het naar buiten gaan wel alle glazen van de bar en gaf Van den Heuvel een paar klappen. Hij zegt dat de politie de jongeren uiteindelijk heeft gevorderd om de stad te verlaten. "Ik durf trouwens mijn hand ervoor in het voor te steken dat ze niet alleen alcohol op hadden".


REGIOFUNCTIE

Van den Heuvel wil wel benadrukken wel dat de meeste jongeren uit omliggende dorpen zich weten te gedragen. De gemeente Bunschoten-Spakenburg ziet dat Amersfoort een regiofunctie heeft, ook wat uitgaan betreft. "Wij herkennen echter niet het beeld dat er een verplaatsing is van geweldsincidenten waar inwoners uit Bunschoten-Spakenburg bij betrokken zijn."

Ook de politie ziet die toename niet. Het onderzoek naar de geweldsuitbarsting van afgelopen weekend is in volle gang.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -