RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veilig Thuis-arts voelt zich beledigd: 'Heb geen fouten gemaakt'

1/2
HOUTEN -

De vertrouwensarts van Veilig Thuis, die zich dinsdag opnieuw moest verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege, is vooral boos. Dat bleek tijdens de zitting. De vrouw moest haar handelen in het dossier van de familie Gregorius uit Houten komen uitleggen aan het college.

Het gezin heeft drie kinderen. Vooral de oudste jongen heeft de nodige problemen. Hij heeft de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind van zes. De vertrouwensarts wordt er onder andere van verdacht dat ze onzorgvuldige rapportages heeft opgesteld. Daarnaast wordt haar zeer onprofessioneel handelen verweten. Ook zou ze onterecht hebben gesteld dat de kinderen PCF hebben, dat is een situatie waarbij kinderen expres ziek gemaakt worden door hun ouders.

De vertrouwensarts is er van overtuigd dat ze in dit dossier helemaal niets verkeerd gedaan heeft. Net als bij de vorige zitting toonde de vrouw geen moment enige vorm van zelfreflectie. Wel is ze erg boos, onder andere op de media, die ze karaktermoord verwijt.


'HEKS'

Maar ze is ook boos op de oudste zoon van de familie. Die schreef haar een brief, en noemde haar een 'heks'. Mevrouw R. was daar zo ontstemd over dat ze de jongen met sociaal-emotionele beperkingen niet wilde beantwoorden, maar dat overliet aan haar bureaumanager.

De vrouw stond voor de tweede keer in korte tijd voor het tuchtcollege. Haar advocaat vond dat er jacht gemaakt werd op de vrouw door ouders die te maken krijgen met Veilig Thuis. Daarop vulde één van de leden van het tuchtcollege fijntjes aan dat het om een heksenjacht ging.

De advocaat benadrukte meermalen dat de vrouw niets te verwijten valt, omdat ze niet zelfstandig handelt, maar altijd in een team van collega's van Veilig Thuis, het voormalig meldpunt kindermishandeling. Hij vindt dat de familie Gregorius en andere families misbruik maken van het klaagrecht om zich Veilig Thuis van het lijf te houden.


RECHTSBESCHERMING

Hij pleitte er voor om het klaagrecht op te schorten of te beperken. Dat kwam hem op een venijnig antwoord van voorzitter Schreuder van het college te staan. Zij hecht grote waarde aan de rechtsbescherming van ouders die te maken krijgen met Veilig Thuis of andere overheden.

Vader Gregorius gaf voor het college toe dat hij zijn zoon eenmaal een tik op zijn arm had gegeven. Dat was in een situatie waarbij de emoties hoog opliepen. Gregorius vindt het niet terecht dat hij na die ene tik in rapporten van mevrouw R. moet lezen dat hij zijn kinderen vaker slaat, en dat de ouders agressief zouden zijn.

Voorzitter Schreuder van het tuchtcollege had duidelijk moeite met de grens tussen de vrije keuze van ouders en het moment waarop de overheid moet ingrijpen. Ze merkte op dat er een groot meningsverschil is tussen mevrouw R. en de familie Gregorius over de wijze waarop de drie kinderen moeten worden opgevoed. Ze zei meermalen, dat als ouders een andere keuze maken dan Veilig Thuis, dat niet automatisch wil zeggen dat de ouders het fout doen. Ze liet doorschemeren dat ze in dat soort gevallen een ingrijpen van Veilig Thuis of de overheid niet op zijn plaats vindt.


'GROTE ZORGEN'

De familie Gregorius is in januari van dit jaar door de Raad voor de Kinderbescherming in het gelijkgesteld, er is onvoldoende reden om aan te nemen dat de kinderen niet veilig zijn bij de ouders. Toch zei vertrouwensarts R. van Veilig Thuis dat ze nog steeds grote zorgen heeft over dit gezin.

Het medische tuchtcollege doet binnen zes weken uitspraak.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -