Juffen en meesters leggen voor derde keer werk neer

PROVINCIE UTRECHT - Onderwijzers uit Utrecht, Noord-Holland en Flevoland leggen vandaag voor de derde keer het werk neer uit protest tegen de in hun ogen te lage salarissen en te hoge werkdruk. Naar verwachting lopen duizenden van hen in een mars door Amsterdam.
In de provincie Utrecht doen tientallen scholen mee, al lijkt de animo minder groot dan voorgaande keren, blijkt uit een rondgang. Zo laat de Montessorischool De Vleugel in Nieuwegein weten niet mee te doen omdat het veel tijd kost om zo'n staking te organiseren.
Op de christelijke basisschool De Borgwal wordt een alternatief programma aangeboden. "Vandaag vieren we biddag op onze school en als we dan de school zouden dichthouden, jagen we ouders in het harnas. Daarom hebben we voor vervanging gezorgd", laat medewerker Jos van Barneveld weten. De school organiseert een spelletjesochtend voor de kinderen.

MARS

Vandaag verzamelen de leerkrachten om 12.00 uur bij de Stopera op het Waterlooplein waarna ze naar het Museumplein lopen. De sobere mars onderstreept volgens onderwijsorganisaties dat het "nog steeds code rood is" in het basisonderwijs. Volgens hen staat de kwaliteit van het onderwijs zwaar onder druk door het stijgende tekort aan leerkrachten.
"Er zijn nu in 2018 zo'n tweeduizend leraren tekort in het basisonderwijs, de laatste weken hebben we tijdens de griepgolf kunnen zien wat dat voor een gevolgen heeft", zegt Arie Schilling van vakbond PO in actie. "Over twee jaar zitten we op vierduizend en in 2025 zitten we met een tekort van meer dan tienduizend leerkrachten. Als er niks gebeurt, zijn de problemen niet meer te overzien."
Aan het eind van de mars wordt het estafettestokje overgedragen aan onderwijzers in Noord-Brabant en Limburg die op vrijdag 13 april actievoeren. Vorige maand legden juffen en meesters in Groningen, Friesland en Drenthe woensdag al een dag plat.
De actievoerders, verenigd in het PO-front, vinden de eerder toegezegde 270 miljoen euro voor betere salarissen veel te weinig. De onderwijsorganisaties eisen 900 miljoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.