Centraal Museum koopt werk van verongelukte Utrechtse kunstenaar Erik Suidman

UTRECHT - Op 2 januari voltrok zich een tragedie op het spoor in India. De Utrechtse kunstenaar Erik Suidman (53) wilde met zijn vriend naar de Taj Mahal. In Sawai Madhopur namen ze de trein, maar al snel bleek dat ze in de verkeerde zaten. De twee sprongen er daarom uit, iets wat in India niet ongebruikelijk is als de trein nog langzaam van het perron wegrijdt.
Net als zijn vriend leek Suidman veilig te landen, maar zijn benen kwamen tegen het trapje van de trein. Hij raakte gewond aan zijn hoofd en overleed voor de ogen van zijn partner.

AANGEKOCHT

Ruim twee maanden later heeft broer Donald Suidman mooi nieuws, ondanks het grote verdriet. Het Centraal Museum in Utrecht heeft vier schilderijen van zijn broer in de collectie opgenomen. Het gaat om drie levensgrote portretten van vrouwen met boodschappentassen en een zelfportret van de schilder. Dit laatste werk uit 2002 ('De Slager') en het doek 'Albert Heijn' uit 2013 heeft het museum aangekocht. Op verzoek heeft de familie de twee andere schilderijen geschonken: 'Aldi' (2011) en 'Dirk' (2011).

ADVIES

Suidman heeft ongeveer 1700 schilderijen nagelaten, waarvan 1350 portretten die hij maakte voor de tentoonstelling 'Het lijden der mensheid' in 2015 bij galerie Kunstliefde in Utrecht. "We zitten dus met een enorme collectie, maar wij hebben er niet zoveel verstand van", vertelt broer Donald. "Daarom hebben we het Centraal Museum gevraagd om te komen kijken en ons te adviseren over wat we met het werk konden doen. Conservator Marja Bosma koos voor deze werken."

CONSERVATOR

"Het Centraal Museum besteedt veel aandacht aan Utrechtse kunstenaars, dus het werk van Suidman is voor ons zeker interessant en van belang", vertelt Bosma. "Jaren geleden was zijn werk me al opgevallen tijdens een open kunstroute. Ik wilde dus graag kijken in zijn atelier toen we het verzoek kregen om te adviseren." De vrouwen met de boodschappentassen en het zelfportret sprongen in het oog. "Het is totaal orgineel. Die vrouwen zijn fantastisch. Het zijn een beetje morsige dames, erg vrolijk is het niet. Het zelfportret is ook ontzettend sterk."

BLIJ

De nabestaanden van Suidman en zijn collega's in de kunstwereld zijn blij met de aankoop door het Centraal. "Het is een enorme erkenning voor Erik als kunstenaar", zegt zijn broer. "Hij was autodidact, heeft zichzelf leren schilderen, ontzettend veel geprobeerd en uiteindelijk ook veel werk gemaakt waar hij tevreden over was."

SOMBER EN GRAPPIG

Het werk van Suidman heeft een sombere en een vrolijke kant, vindt zijn broer. "De vrouwen met boodschappentassen gaan overduidelijk somber sjokkend door het leven. Erik heeft vrij veel verveelde, wachtende en wanhopige mensen geschilderd. De uitzichtloosheid van het bestaan hield hem nogal bezig", zegt zijn broer. "Ik moest een taxateur laten langskomen voor de Belastingdienst en die zei: 'ik vind het interessant'. Haha. Maar uiteindelijk zag hij ook de humor. De verveling en die sombere mensen in de supermarkt zijn voor veel mensen ook wel grappig en herkenbaar."

CROWDFUNDING

Komend weekend organiseren vrienden en familie een crowdfunding waarbij veel schilderijen te koop zijn. Met de opbrengst willen ze een boek over het werk van Suidman financieren. Het atelier van de overleden kunstenaar, op de Vlampijpstraat 50, is zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 18.00 uur. Wie een of meer schilderijen koopt, krijgt het boek later cadeau. Kijk
voor meer informatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.