Toekomst sociale werkplaats staat op de tocht

IJSSELSTEIN - De sociale werkplaats voor mensen met een beperking dreigt te verdwijnen in zes Utrechtse gemeenten. IJsselstein, Nieuwegein, Lopik, Vianen, Stichtse Vecht en De Ronde Venen organiseerden dit binnen PAUW Bedrijven, maar dit wordt opgeheven. De gemeenten moeten nu gaan bepalen hoe het verder moet met de sociale werkplaats.
In IJsselstein besloot de gemeenteraad afgelopen week het pand van PAUW Bedrijven te willen kopen. De andere gemeenten onderzoeken ook hoe ze mensen met een beperking aan werk kunnen helpen.

PARTICIPATIEWET

Het is de vraag of de sociale werkplaatsen kunnen blijven bestaan nu de participatiewet is aangenomen. Volgens die wet moeten mensen binnen de reguliere arbeidsmarkt aan een baan worden geholpen.
Maar volgens Ton Kraaij blijft een beschutte werkplek zoals bij PAUW Bedrijven altijd nodig. "Die wet is er wel gekomen, maar er worden nog steeds mensen geboren met een beperking en er zijn nog steeds mensen die aangewezen zijn op beschutte werkplekken en het zou goed kunnen zijn dat die buiten de boot vallen."

POLITIEK

De politieke partijen in IJsselstein zijn het er allemaal over eens dat mensen met een beperking goed moeten worden opgevangen. Maar hoe, dat is nog de vraag. Het CDA vindt dat er alles moet worden gedaan om de sociale werkplaats te behouden en is blij dat de gemeente het pand wil aankopen. Fractievoorzitter Edwin Tas: "Hier werken heel erg veel IJsselsteiners met een arbeidsbeperking en dit is voor hun een bekende, veilige plek. Dat is heel erg belangrijk voor deze groep."

ADVIES

De ondernemingsraad van PAUW Bedrijven is bezig met een advies over het voortbestaan van de sociale werkplaats aan de gemeenten. Gevreesd wordt dat de werkplaatsen op termijn verdwijnen als alleen mensen met een beperking er terecht kunnen. De groep moet worden uitgebreid, vindt de OR. Ook langdurig werklozen, Wajongers en statushouders zouden er terecht moeten kunnen.
Na de gemeenteraadsverkiezingen zal de politiek zich gaan buigen over de toekomst van de sociale werkplaatsen.

Toekomst sociale werkplaats staat op de tocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.