RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Een gratis fiets, een Dixi en condooms moeten u naar de stembus trekken

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Politieke partijen in de regio halen alles uit de kast om u volgende week woensdag te laten stemmen. Van een actie waarbij u een fiets kunt winnen, tot gratis condooms. En zelfs een Dixi wordt gebruikt om de opkomstcijfers op te krikken. Want die zijn bij lokale verkiezingen niet best. Slechts 54% kwam opdagen vier jaar geleden.

In Nieuwegein is de Dixi een plek waar jonge stemmers hun "politieke boodschap achter kunnen laten". Nienke Joustra is jongerenwerker en bedacht het. "Dit moet jongeren een stem geven. Die bereiken we niet op de standaard manieren en dus proberen we nu een andere manier. Een gepimpte schoongespoten frisse Dixie", lacht Nienke.

De Dixie tourt door de gemeente. Jongeren kunnen op velletjes vertellen wat de politiek voor hun kan betekenen. Die grote boodschap belandt uiteindelijk bij de nieuwe raad. Overigens leidt de actie op de Facebookpagina van de gemeente Nieuwegein tot hilarische reacties. Burgemeester Frans Backhuijs poseert trots naast het toilet op een foto. In de reacties staat grappend een creatief foto-onderschrift: "Frans' Kakhuis".


CONDOOMS

In Woerden probeert de lokale VVD kiezers op een hele andere manier te trekken. Met het uitdelen van gratis condooms wil de partij jongeren politiek bewust maken. Condooms met het opschrift "Voel de Liberaal in je" welteverstaan. Lijsttrekker Reem Bakker: "Het is een leuke manier om het gesprek aan te gaan met de kiezer. Je maakt ze in ieder geval bewust van het feit dat er verkiezingen zijn."

De jongerentak van de liberalen voelt zich bestolen van hun eigen goede actie: "De JOVD Utrecht laat zich niet nemen", schrijft de partij in een persbericht. Want de condoom bestaat al, laat voorzitter Hessel Knippels weten: "Leuke slogan! Maar voel de liberaal in je, dat is een standpunt van de JOVD. Het is een geliefd attribuut", lacht Knippels. "Hou dit soort studentikoze grapjes bij de jongerenclub. Dit onthouden mensen, want ze vinden politiek een beetje een stijf, grijs onderwerp. Zo maak je het een beetje fris!".

De actie leidt overigens tot gemengde reacties op onze Facebookpagina. De een ziet de lol er wel van in, de ander zegt "VVD naait het hele land al jaren!"


GRATIS FIETS

En in Soest wil de partij Soest2002 op een hele andere manier glorieus de eindstreep bereiken. Als kiezers een verkiezingsposter achter het raam hangen, maken ze kans op een fiets. "Het is echt heel moeilijk om de aandacht op je te vestigen. Je moet wel wat bedenken. Wij doen dat met zo'n positieve actie. Met 16 partijen wordt het een beetje een loterij", lacht lijsttrekker Janne Pijnenborg.

De kiesraad heeft zich overigens gebogen over de actie. En die actie mag doorgaan. Op 19 maart wordt er geloot onder de inzendingen. "Om heel eerlijk te zijn: er kunnen nog wel wat posters bij!", aldus de lijsttrekker.

Uit alle acties blijkt wel: het is soms moeilijk om de kiezer te bereiken. En ze dan ook nog over te halen om te gaan stemmen. Maar dat u het maar weet: op 21 maart mag het wel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht