RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mega-batterij geplaatst bij Jaarbeurs

UTRECHT -

Utrecht heeft een landelijke primeur: op een parkeerplaats van de Jaarbeurs is vandaag een grote Tesla-batterij geplaatst. Dat is volgens de initiatiefnemers een onmisbare schakel in de energievoorziening van het stationsgebied.

Het consortium Smart Solar Charging heeft vanmiddag de zogeheten 'Powerpack' geplaatst. Netbeheerder Stedin en energieleverancier Scholt Energy investeerden gezamenlijk in het project. Ook het Utrechtse LomboXnet, bekend van onder meer de elektrische laadpalen, betaalde mee.


AUTO EN WONING

Vanaf volgende week kunnen elektrische auto's zich al opladen vanaf de energievoorziening, vertelt directeur Robin Berg van Lomboxnet. Bij de Jaarbeurs zijn al twintig laadpalen en 200 zonnepanelen. "Specifiek op deze locatie hebben we besloten om er ook een grote batterij bij te zetten. Bij de Jaarbeurs heb je natuurlijk enorme pieken. Dat er heel veel auto's zijn als er een beurs is, en de volgende dag is het weer leeg. Deze batterij is een buffer om die auto's dag en nacht met zonne-energie op te kunnen laden, ook als het helemaal vol staat en er geen zon is."

Uiteindelijk gaat de batterij ook voor de omliggende nieuwe woonwijken een belangrijke rol spelen, aldus Berg. "De Merwedekanaalzone komt direct naast het parkeerterrein, daar komen ongeveer 800 woningen tot de nok toe vol te liggen met zonnepanelen. Dus die staan dan overdag ook heel veel stroom te produceren, terwijl de bewoners niet thuis zijn. Die stroom slaan wij op in de batterij om die 's avonds als de mensen thuis zijn weer terug te leveren."

Volgens Berg komen er in de nabije toekomst op meer plekken in Utrecht soortgelijke batterijen, zoals in Kanaleneiland, de Cartesius-driehoek en bij de Veemarkt. Dat is nodig ook, als de gemeente zijn doelstelling wil halen om voor 2030 volledig aardgasvrij te zijn.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -